Prima dintre variante e să plătiți amenda în decurs de 15 zile, iar astfel veți plăti jumătate din sumă. Adică 50 de lei, dacă ați luat amenda până duminică, respectiv 1000 de lei, după majorarea anunțată de autorități.
A doua variantă este să o contestați la instanța pe raza căreia ați fost prinși și amendați. APADOR-CH recomandă oricum plata amenzii în termen de 15 zile, astfel încât dacă pierdeți contestația în justiție să nu plătiți oricum mai mult de jumătate din minimul acesteia, adică 50 de lei, respectiv 1000 de lei, după creștere.
33.000 de persoane fuseseră sancționate până duminică pentru nerespectarea interdicțiilor de circulație, potrivit secretarului de stat, Bogdan Despescu
Sfaturi pentru a contesta amenda
1.Vorbiți cu un avocat care să vă spună dacă aveți șanse să anulați amenda și să formulați plângerea și să o transmiteți acolo unde trebuie.
2. Depuneți o contestație în termen de 15 zile calendaristice de la momentul primirii procesului verbal. Contestația se depune la judecătoria de pe raza teritorială în care se afla strada pe care ați fost amendat/ă.
3. Dacă trimiteți la judecătoria greșită, contestația va fi înregistrată și redirecționată către judecătoria competentă. Dar asta ar putea însemna luni de zile de întârziere.
4. Anexați la contestație copii după procesul verbal și cartea de identiate, dar și alte acte doveditoare, dacă aveți, care să vă susțină afirmațiile.
5. E bine să aveți un martor credibil. Unul cu nume, prenume, adresă, care să confirme varianta dumneavoastră și mai ales, să fie dispus să vină în fața instanței.
6. Formulați contestația clar și concis. E bine să precizați că cereți judecarea și în lipsă. E util să vă prezentați la propriul proces, dar dacă se întâmplă să nu puteți și nu ați cerut să se judece în lipsă riscați să se suspende dosarul. În acest caz va trebui să solicitaţi repunerea dosarului pe rol în inteval de un an, alfel dosarul va fi închis.
7. În același timp cu plângerea, trebuie să depuneți dovada plății a 20 de lei, care reprezintă taxa judiciară de timbru. Dacă nu o faceți, plângerea va fi anulată.
8. Puteți trimite plângerea către instanță prin poștă, curier, pe fax și email ca să nu trebuiască să vă scrieți o declarație pe proprie răspundere și pentru a merge să contestați amenda.
Reprezentanții APADOR-CH prezintă și un model de plângere pe care puteți să-l folosiți.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro