Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință.  Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus.


Măștile medicale trebuie păstrate pentru cei bolnavi și pentru doctori și asistente

În 2003, un alt coronavirus (SARS-CoV) provoca șoc în China și Taiwan. A fost o epidemie majoră care a prins autoritățile din zonă nepregătite, dar a avut și ceva urmări pozitive: a arătat cât de importantă este anticiparea unei epidemii. Când a apărut COVID-19, autoritățile erau pregătite.

Taiwan are o cultură și o infrastructură diferită de a României, dar lecțiile de acolo sunt universale și pot fi aplicate și la noi.

În primul rând, după epidemia de SARS, a fost alcătuit un comandament de urgență. Rolul comandamentului era să reacționeze imediat în cazul unei epidemii. Acest lucru s-a dovedit extrem de important, deoarece epidemia în zona China-Taiwan a început în jurul Anului Nou Chinezesc – cea mai mare sărbătoare națională, în care mulți funcționari erau în vacanță, și milioane de oameni se întorceau acasă la familiile lor.

Aproape un milion de taiwanezi lucrează în China. Au fost sfătuit imediat de autorități cum să procedeze și să se pregătească pentru epidemie.

Comandamentul de urgență a ajutat și la coordonarea dintre autoritățile naționale și cele zonale. De multe ori există diferențe majore între ce se plănuiește la nivel central și ce se întâmplă în realitate – o autoritate care să asigure funcționarea corespunzătoare a planului de intervenție este vitală.

Taiwan a pus foarte multă emfază pe comunicare clară și transparentă

A fost înființat un număr gratuit la care oamenii puteau suna pentru a discuta cu personal avizat despre eventuale simptome sau probleme pe care le aveau. Pe măsură ce numărul de apeluri creștea, fiecare zonă a fost instruită să-și înființeze propria astfel de linie.

De la apariția primelor cazuri, Ministrul Sănătății a dat conferințe de presă zilnice, comunicând în mod transparent acțiunile luate împotriva epidemie. 

Pe deasupra, vicepreședintele Taiwanului, un epidemiolog de renume, a oferit anunțuri importante în mod regulat, sfătuind oamenii să se spele pe mâini, să nu folosească măști decât dacă sunt bolnavi, și să nu exagereze cu cumpărăturile. Mesajele au fost distribuite pe ecrane publice, postere, și videoconferințele au fost însoțite și de interpretare în limbajul semnelor.

Politicienii taiwanezi nu au ignorat riscurile, și au comunicat clar și transparent situația din teren.

Epidemia a început devreme în Taiwan dar a progresat lent, controlat. În România, a început mult mai târziu, dar mai exploziv.

„Prin recunoașterea rapidă a crizei, comunicări zilnice, și mesaje simple, transparente, și coerente, guvernul a oferit siguranța necesară publicului. Taiwan e un exemplu de cum trebuie reacționat în fața unei crize pentru a proteja interesele cetățenilor”, spune C. Jason Wang, epidemiolog la Universitatea Stanford, într-un raport publicat în prestigiosul jurnal medical JAMA.

Tehnologia a fost un alt aliat important împotriva epidemiei

Taiwan are o bază de date cu cetățenii asigurați, pe care a integrat-o cu informații de la poliția de frontieră, pentru a afla cine a călătorit în zone de risc. Apoi, autoritățile au trimis avertismente celor care au călătorit în zone de risc și celor care s-au prezentat la doctor cu simptome similare. 

Au fost și măsuri care, realist vorbind, nu s-ar putea aplica în România

De exemplu, cetățenii considerați cu risc major de infectare au fost carantinați la domiciliu și monitorizați printr-o aplicație de telefonie mobilă. Este important să privim lucrurile în context și să încercăm să aplicăm lucrurile cu potențial maxim în contextul României.

„Într-o criză, guvernele iau decizii dificile fără a avea toate datele disponibile. Aceste decizii trebuie să țină cont de cultura și contextul local”, concluzionează Wang.

În Taiwan, după 10 săptămâni de epidemie, sunt 59 de cazuri. În România, după 2 săptămâni, sunt 158*.
*Datele sunt la ora scrierii articolului. Situația se poate schimba rapid.

 
 

Urmărește-ne pe Google News