Potrivit ultimului bilanț al autorităților, duminică, 3 ianuarie, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.868, în timp ce pe 3 decembrie, erau spitalizați 13.156 de bolnavi. Cu toate astea, secțiile de Terapie Intensivă continuă să fie suprasolicitate. (1.119 pacienți, pe 3 ianuarie/1.252, pe 3 decembrie).
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta București, a interpretat aceste cifre pentru Libertatea.
Medicul susține că dorința oamenilor de a petrece sărbătorile acasă a redus numărul pacienților din spitale și se așteaptă ca în perioada următoare cifrele să crească din nou.
„Dacă e să luăm scăderea numărului de cazuri internate în spitale, mai ales în perioada aceasta a sărbătorilor, cred că se înscrie în dorința pe care fiecare om o are să petreacă sărbătorile alături de familie.
Cred că aici sunt două aspecte:
- Pe de o parte, pacienții care s-au simțit puțin mai bine după începerea tratamentului nu au mai stat să-și continue tratamentul în spital și au solicitat externare. Și este dreptul lor.
- Pe de altă, altă categorie de pacienți care nu se simt bine, dar pentru că sunt sărbătorile nu vin la spital”.
Beatrice Mahler avertizează: „Această situație este riscantă, pentru că putem să asistăm în următoarea perioadă la o creștere importantă a numărului de cazuri, care vor necesita în final asistență în Terapie Intensivă”.
Este un fenomen pe care l-am văzut în spitale la alte tipuri de patologii. Bolnavi cu afecțiuni cronice nu vor să vină în spital până ce trece Sfântul Ion, să-și facă evaluări sau controale. Veneau doar urgențele majore în anii trecuți. Acest fenomen pare să fie prezent și acum.
Beatrice Mahler:
Pacienții care se tratează acasă sunt monitorizați atent. „Să vedem ce se va întâmpla cu pacienții care stau acum acasă, încearcă să se trateze cu medicația pe care o au la dispoziție și să vedem cum va evolua acest tip de afecțiune, care până acum a creat multe surprize și evoluții nefavorabile”, a precizat managerul Spitalului Marius Nasta.
„Secția ATI de la «Marius Nasta» este plină”
Beatrice Mahler a dezvăluit că secția ATI de la „Marius Nasta” este în continuare plină. „Cei care sunt în Terapie Intensivă chiar nu au nicio altă variantă de sărbători. Cei care sunt cu insuficiență respiratorie și au nevoie de oxigen vin la spital. La COVID mai vorbim de o particularitate a acestei afecțiuni, o saturație scăzută la 90% pe care oamenii nu o percep ca fiind o problemă pentru ei, se simt doar un pic obosiți. Această «happy hipoxemie», pe care deja o vedem frecvent la aceste cazuri, este prezentă”.
Automedicamentația, extrem de periculoasă
Medicul a transmis un avertisment persoanelor care se tratează „după ureche” împotriva coronavirusului, susținând că își pot pune viața în pericol.
„Pe rețelele de socializare sau între oameni circulă diverse rețete care conțin cortizon și pe care oamenii le iau. Din păcate, aceste rețete sunt eliberate din farmacii. Este o medicație extrem de riscantă, pentru că administrarea antiinflamatoarelor și nesteroidiene, adică a paracetamolului, poate să ducă la complicații și la apariția unor pusee de hipertensiune”, a declarat Beatrice Mahler.
Aceasta a continuat: „Dacă vorbim de cortizon, dexametazonă, de medrol, riscul de apariție sau de dezechilibrarea unui diabet, de o insuficiență corticosuprarenală în momentul în care renunți brusc la acest medicament este extrem de mare. Pot să apară niște tulburări endocrine importante, glicemii crescute, pusee de hipertensiune. Este o medicamentație care trebuie obligatoriu manageriată de un medic, altfel poate pune viața în pericol”.
Potrivit medicului Beatrice Mahler tratamentul cu cortizon în infecția cu SARS-CoV-2 nu e indicat decât la formele moderate.
„În formele ușor simptomatice se dă tratament simptomatic, adică cel mult paracetamol, nurofen, vitamine. Iar în formele în care apare insuficiența respiratorie dăm și anticoagulant”, a precizat Mahler.
Autotestarea, o piedică pentru evaluarea corectă a gradului de infectare
Medicul atrage atenția și asupra unui alt fenomen care îngreunează evaluarea impactului noului coronavirus asupra populației: autotestarea.
„Tot mai frecvent constatăm că persoanele care sunt ușor simptomatice sau asimptomatice se testează la domiciliu, cu teste cumpărate de pe internet, și nu mai sunt luate în evidență”, afirmă Beatrice Mahler.
În aceste cazuri, riscul transmiterii virusului este mai ridicat. „Pentru că ei vor continua să-și desfășoare activitățile zilnice, poate. Poate, unii nu. Practic, nu avem nicio informație în acest sens despre ei. Știm că 80% din cazurile de infecție sunt cu manifestări ușoare sau asimptomatice, dar din această categorie mare se selectează pacienții care ajung simptomatici la spitale”.
Important este ca anul acesta să înțelegem că trebuie să ne comportăm și să ne manageriem boala un pic altfel față de orice altă infecție respiratorie pe care am avut-o în anii trecuți. Din păcate, singura posibilitate în acest moment, ca să revenim la o stare de normalitate, este să înțelegem că vaccinarea este o prioritate pentru fiecare dintre noi. Eu m-am vaccinat pe 30 decembrie și mă simt foarte bine. N-am avut reacții adverse
Beatrice Mahler:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro