La câteva străzi distanță de Mitropolia Moldovei și Bucovinei se arată primele curți care oferă mâncare și cafea celor veniți de departe la moaște. O supă chioară în care trebuie să pescuiești legumele costă 10 lei, iar o cafea, care în mod normal nu ar face mai mult de unul sau doi lei, să vinde cu 5 lei.

Mai facem câțiva pași și deja vedem primele vendomate (aparatele cu fisă din care se pot achiziționa dulciuri, chipsuri, sucuri sau cafele), care în mod normal nu ar avea ce să caute acolo. Sunt amplasate strategic, nu pe spațiul public, pentru a nu încălca legea, ci în curțile oamenilor. Aici, o sticlă de apă care a fost cumpărată de la un cunoscut supermarket cu 0,75 de lei se vinde cu 3 lei, sucurile și ceaiurile la 0,5 litri au prețuri de parcă au fost mulse de la ugerul de aur al vreunui animal sacru. La 5-6 lei sticla, mai mai că îți vine să treci pe bulevardul pietonal Ștefan cel Mare și să mergi în centrul Iașiului pentru a-ți cumpăra o sticlă de suc de doi litri.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 32

Undeva, pe la capătul cozii spre racla Sfintei Parascheva, cineva și-a montat un magazin chiar pe unde trec pelerinii pentru a fi sigur că îi va îmbia cu bunătățile care se vând.

Prețurile s-au ridicat până la cer

O halviță care în mod normal costă 1 leu este acum 5 lei, iar și aici, ca și la vendomat, apa de 0,5 litri costă 3 lei, deși e o marcă proprie a unui lanț de supermarketuri. Ciocolatele mici de 2 lei au și ele un preț ridicat cu cel puțin 150%.

Și dacă prima zi i-a prins nepregătiți pe cei de la Biserică, în a doua zi, deja voluntarii împărțeau mâncare printre pelerini pentru a mai tăia avântul financiar al negustorilor de ocazie. Oricum ar fi, bonurile fiscale sunt o erezie în această zonă, dar nimeni nu vine în control pentru că sfinții …bat ANAF-ul.

Terasele la care seara se aciuează muncitorii pentru “una rece” au acum afișe cu litere de-o șchioapă și de-o caligrafie trasă din alfabetul chinezesc. Anunțuri cu oferte de apă și răcoritoare. Mici și acoperite cu bolte de viță-de-vie, parcă sunt locul ideal în care să stai și să aștepți să îți vină rândul la pupat moaște. Din păcate, ceilalți creștini care stau la coadă nu te vor lăsa să te relaxezi acolo, în timp ce ei suferă în tăcere așteptând să le vină rândul.

O ofertă creștinească

Pe de altă parte, în zona ultracentrală, adică foarte aproape de moaște, sunt corturile Bisericii, unde se vând “lucruri sfințite și creștinești”. Spre exemplu, în cortul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se vând sticle cu eticheta care atestă că este sticlă a clericilor tocmai bună pentru a lua agheasmă din uriașele butoaie puse în curtea Mitropoliei. Pentru o lumească bancnotă de 5 lei puteți achiziționa o astfel de sticlă de 0,5 litri.

De asemenea, dacă sunteți creștin începător sau vreți să faceți un cadou mixt celor de acasă, aveți deja la câteva costuri depărtare un “starter pack” creștinesc cu mir de la Ierusalim, o iconiță a Sfintei Parascheva, mătănii, o rămurică de busuioc și un strop de tămâie.

Cărbunii de tămâie parfumată sunt și ei la mare preț printre credincioși, dar și icoanele magnet cu Arsenie Boca. Și totul la numai câțiva lei.

Pe un rând de 100 de metri, în care ești flancat de câteva zeci de corturi, printre care se mai învârt și câțiva cerșetori minori când jandarmii nu sunt atenți, găsiți icoane peste icoane, de parcă într-adevăr simți că Dumnezeu te privește la fiecare pas. Chipurile sfinte, pictate sau imprimate, au prețuri de la 2-3 lei până chiar la câteva sute de lei. La fel și mătăniile, de la cele mai simple până la cele mai complexe, făcute din magneți pictați sub forma unor miniicoane.


STUDIU/ Centrala de apartament, ”ucigașul tăcut” din casă. Concluzii îngrijoarătoare: mortalitatea a crescut de patru ori

Urmărește-ne pe Google News