Răspunde avocat Adrian Cuculis: Pentru ca soțul supraviețuitor să-l moștenească pe cel decedat, este suficient ca, la data decesului, să existe o căsătorie valabil încheiată, iar pe rolul instanțelor să nu existe o cerere de divorț, introdusă în acest sens, indiferent de durata pentru care a fost încheiată căsătoria respectivă.

Prin urmare, în acest caz particular, aceeași valoare în fața legii o are atât o căsătorie de 3 luni vechime să zicem, cât și una de mai bine de 20 de ani (Nu întâmplător a fost ales acest termen de 20 de ani, acesta fiind, conform Codului Civil actual, termenul care-i dă posibilitatea unui soț de a solicita, în cadrul unui eventual divorț, toate drepturile pecuniare permise de legea română).

Dar ca să revenim la situația de fapt, nu este necesar ca numărul de ani de la data căsătoriei, până la data decesului, să fie unul determinat (putând fi și sub un an), pentru ca soțul supraviețuitor să-l poată moșteni pe cel decedat.

Cotele succesorale însă, raportate de la caz la caz, pot fi dintre cele mai diferite, în acest sens fiind nevoie de asistența juridică specializată pentru a fi determinate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News