Orezul se pregătește chiar înainte de a fi consumat. Nu este bine să îl reîncălzești. Cantitatea recomandată pentru o persoană este de 50-60 g. Iată două modalități de preparare a orezului. Tipul de orez se alege în funcție de preparatul final
Cum se fierbe orezul – Prima metodă (pentru două persoane)
Ingrediente: 125 g orez, ¼ l de apă sau supă de pui, ½ linguriță de sare
Preparare: se pune apă rece sau supă într-o caserolă. Se dă la foc foarte mic și se lasă la fiert 15 minute, acoperit. Se verifică dacă lichidul a fost absorbit. Dacă a mai rămas, se mai lasă pe foc câteva minte, tot acoperit, până ce se absoarbe tot lichidul. Se amestecă cu o furculiță pentru ca boabele de orez să fie dezlipite, apoi se adaugă sare și piper, după gust.
Cum se fierbe orezul în supă
A doua metodă (pentru trei persoane)
Această metodă constă în înmuirea orezului în apă/supă, înainte de a fi gătit. Astfel își va păstra savoarea și calitățile nutritive. Orezul este o garnitură ideală pentru pește, carne sau combinat în salata de orez.
Ingrediente: 185 g orez, 500 ml apă sau supă, un vârf de sare, o nucă de unt.
Preparare: într-o caserolă se pune orezul la înmuiat în lichidul rece pentru 1-2 minute. Se adaugă sarea. Se pune la fiert apoi 3 minute, acoperit. Se ia de pe foc și se lasă să se umfle încă 10-15 minute, acoperit, până se înmoaie bine. Se amestecă bine cu o furculiță pentru a se dezlipi boabele de orez. Se adaugă untul și se servește imediat.