În primul clip, postat pe rețelele sociale, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, explică în detaliu toate componentele şi felul în care se folosesc aceste teste.
Al doilea test este exemplificat de ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în calitate de cadru didactic, alături de un elev de 10 ani. Aici, ministrul arată cum se utilizează un test de salivă, afirmând că administrarea acestuia de către orice persoană fără pregătire medicală durează mai puţin de un minut.
În cel de-al treilea videoclip, și ultimul, este prezentat modul în care se pregătesc testele antigen pe bază de salivă.
Primele teste de depistare COVID-19 pe bază de salivă, din lotul de 6,5 milioane de bucăţi, au ajuns joi, 25 noiembrie, în țară, iar vineri trebuia finalizată distribuția lor, anunțase anterior ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestuia, distribuţia în unităţile de învăţământ urma să fie asigurată de inspectoratele şcolare judeţene.
Utilizarea testelor de salivă în școli este programată să înceapă joi, 2 decembrie, după minivacanța de Ziua Națională a României.
Senatorul USR Ștefan Pălărie a anunțat vineri seară că mai multe școli au primit teste rapide de salivă pentru elevi fără instrucţiuni de utilizare și neambalate individual.
Sâmbătă, atât ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, cât și șeful DSU, Raed Arafat, au dat asigurări că testele de salivă sunt conforme și că „așa se livrează în toată lumea”.
Astăzi, Sorin Cîmpeanu a declarat, la Antena 3, că asamblarea testelor de salivă a fost realizată deja în mai multe judeţe.
„Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli”, a declarat ministrul educației la Antena 3, citat de News.ro.
De asemenea, ministrul a anunţat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi vor primi zile de concediu, precizând că acesta este un efort pe care îl apreciază şi care este realizat în interesul siguranţei sanitare în şcoli.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro