O operațiune sub acoperire de influență s-a concentrat asupra reprezentantului Barry Moore (din Alabama), care candidează pentru a-și păstra locul în Camera Reprezentanților. Un cont legat de China pe X l-a numit pe Moore „un câine evreu” și a susținut că a câștigat primarul republican din Alabama din cauza „nenorocitului consorțiu evreiesc”, conform unei analize.

Barry Moore, care a susținut recent noi sancțiuni împotriva oficialilor chinezi, nu este evreu.

Conturile fac parte din Spamouflage, cea mai mare operațiune de influență ascunsă cunoscută din China, care utilizează adesea tehnici de distribuție prolifice pentru a răspândi punctele de discuție ale Partidului Comunist Chinez pe internet.

Activă din 2017 cel puțin, rețeaua a postat pe peste 40 de platforme de internet, potrivit grupului de cercetare criminalistică digitală Graphika.

China urmărește să influențeze discursul politic din SUA

Dar campaniile recente ilustrează o schimbare în strategia Chinei, deoarece aceasta urmărește să influențeze în mod activ discursul politic din Statele Unite.

Odată concentrate pe promovarea narațiunilor pozitive despre PCC, campaniile de propagandă chineză se concentrează din ce în ce mai mult asupra alegerilor locale și naționale și postează despre probleme politice importante din SUA, cum ar fi violența poliției și imigrație, au spus experții.

„Vedem acest efort (din China) de a deveni viral și de a analiza problemele relevante la nivel local. Este ca și cum ai încerca să treci de la o abordare de tip birdshot la o abordare de lunetist”, a spus Kenton Thibaut, un rezident din China de la Laboratorul de Cercetare Legală Digitală al Consiliului Atlantic.

Tacticile, tot mai sofisticate

Tacticile Spamouflage au devenit, de asemenea, mai sofisticate, potrivit cercetătorilor. Operațiunea a devenit mai agresivă înaintea alegerilor din 2024 prin utilizarea unor conturi false extrem de realiste care imită cetățenii americani, a declarat Jack Stubbs, ofițer șef de informații la Graphika.

„Ceea ce am văzut acum este o încercare de a crea o persoană credibilă care să inducă în eroare oamenii despre cine este cu adevărat. Iari asta a fost combinată cu această agresivitate crescută în ceea ce privește tipul de conținut pe care îl sădește sau îl amplifică”, a precizat Jack Stubbs.

Conturile Spamouflage analizate de The Wahington Post postează din ce în ce mai mult despre războiul Israel-Gaza și răspândesc retorică dezbinătoare și uneori plină de ură despre evrei pe X în iulie și august, favorizând creșterea conținutului antisemit pe rețelele de socializare după atacul Hamas asupra Israelului de la 7 octombrie 2023.

„Nu ar trebui să fim împotriva evreilor?”, s-a transmis pe rețea la 24 iulie, una dintre cele peste 230 de postări pe X din conturile legate de Spamouflage după 1 iulie, care îi menționează pe evrei.

Au fost analizate peste 19.000 de postări pe X din conturile legate de Spamouflage din 1 ianuarie 2023 până în 7 octombrie 2024, folosind datele furnizate de Conferința Națională pentru Cetățenie, o organizație civică nonprofit.

Au fost identificate conturile dintr-o varietate de surse, inclusiv Departamentul de Justiție al SUA, Laboratorul de cercetare judiciară digitală al Consiliului Atlantic și think tank-ul Institutului pentru Dialog Strategic.

Oficialii americani au avertizat că eforturile Chinei de a influența marea masă a votanților par a fi motivate de sprijinul SUA pentru Taiwan, pe măsură ce amenințarea unei potențiale invazii chineze se intensifică.

Propaganda străină a „înflorit” pe X după ce proprietarul Elon Musk a redus drastic echipele care se concentrează pe probleme de politică și combaterea dezinformarii, potrivit Washington Post.

La mijlocul lunii septembrie, câteva conturi din rețeaua urmărită de Washington Post au fost eliminate de X pentru încălcări ale regulilor, dar multe altele au rămas deschise.

„Echipa noastră de siguranță rămâne atentă la orice încercare de a manipula platforma de către actori și rețele rău intenționate. Avem o politică solidă pentru a preveni spam-ul și manipularea platformei și în mod obișnuit eliminăm conturile implicate în acest tip de comportament”, a declarat Michael Abboud, purtător de cuvânt al X.

Postările din rețeaua Spamouflage au crescut de cinci ori

X a suspendat cele două conturi care au postat tweet-uri citate în această poveste, după ce The Post a soliciat o reacție. Unul dintre conturile postate frecvent despre Moore.

Postările pe X din rețeaua Spamouflage au crescut de la mai puțin de 60.000 de vizionări pe săptămână la sfârșitul anului trecut la 300.000 de vizionări pe săptămână – o creștere de cinci ori, potrivit analizei Washington Post.

În schimb, interviul lui Elon Musk cu candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, din august a strâns 275 de milioane de vizualizări, iar multe postări de pe platformă realizează în mod obișnuit mai multe vizionări decât postările Spamouflage.

Aproximativ 15% dintre postările rețelei Spamouflage pe X despre evrei au făcut referire la Moore, care a susținut eforturile susținute de a impune noi sancțiuni oficialilor chinezi.

„Ce l-a făcut pe Barry Moore să câștige? Este nenorocitul de consorțiu evreiesc! Doar pentru că a sprijinit răul Israel”, a scris un utilizator.

Conturi cu diverse nume

Unele conturi folosesc nume englezești, în timp ce altele folosesc nume chinezești. Mai multe prezintă tinere în fotografiile de profil.

Moore a câștigat primarul republican din Alabama la începutul acestui an, dar locul său nu este considerat competitiv de către Cook Political Report.

„China a arătat clar că va folosi toate armele din arsenalul său, inclusiv capacitățile cibernetice, pentru a încerca să distrugă democrația în întreaga lume”, a transmis Barry Moore într-un comunicat.

În timp ce oficialii spun că eforturile Chinei pentru votul negativ sunt relativ recente, practica datează încă de la alegerile intermediare din 2022.

În ziua alegerilor, în timpul mandatului intermediar din 2022, conturile legate de Spamouflage au inundat Twitter cu meme-uri și tweet-uri de proastă calitate axate pe senatorul Marco Rubio, potrivit unei analize a lui Darren Linvill, un cercetător în rețelele sociale.

Anul acesta, un cont legat de Spamouflage a postat și un videoclip personalizat pe X, cu un articol din 2011 din Washington Post, care descrie modul în care Rubio a „cosmetizat” o parte din istoria familiei sale. Postarea a strâns 8.885 de vizualizări.

„Întotdeauna a fost foarte critic la adresa Chinei. China vorbește despre lucrurile care contează pentru ea”, a spus Darren Linvill. Rubio a refuzat să comenteze.

Cu toate că aproximativ 6% din postările rețelei pe X erau despre candidații la președinția SUA , acestea nu păreau să favorizeze niciun partid. Rețeaua a amplificat afirmațiile false că Trump ar fi fost asasinat și că președintele Joe Biden a murit. Ambii sunt, de fapt, încă în viață.

O postare pe X de la mijlocul lunii august a inclus fotografii atât cu Trump, cât și cu candidatul democrat la președinție Kamala Harris și a întrebat: „Este aceasta cea mai proastă alegere prezentată vreodată poporului american?”.

Urmărește-ne pe Google News