- În contextul în care trei națiuni: SUA, China și Arabia Saudită au trimis sateliți și roveri pentru a explora planeta Marte, fiind discuții avansate de a lansa un zbor uman în următorii 20 de ani, milioane de oameni stau cu gândul și ochii spre spațiu. Libertatea va realiza o serie de materiale științifice despre atracția planetei Marte pentru astronomi, cercetători și pasionații de știință.
Cătălin Beldea, editor al Revistei „Știință și Tehnică”, a văzut 11 eclipse totale de Soare, până în prezent, de pe Pământ, și explică faptul există unele diferențe care transformă experiența trăită pe Pământ, față de Marte, într-una cu adevărat spectaculoasă.
Primul element din „ecuația eclipsei” de pe Marte este satelitul care să se interpună în fața Soarelui, un corp rotund și cu proporții similare cu astrul care luminează Sistemul Solar. Pământul are Luna, un corp de 400 de ori mai mic decât Soarele, dar care, aflându-se de 400 de ori mai aproape, favorizează fenomenul de eclipsă totală cam o dată la 1,4 ani, după cum explică Cătălin Beldea.
Doi sateliți orbitează Marte: Phobos și Deimos
Practic, ca o eclipsă să aibă loc avem nevoie de un corp care să acopere Soarele. Acesta trebuie să fie rotund, asemănător Soarelui ca proporții, pentru a-l putea acoperi pe de-a-ntregul și eclipsa să fie completă, să putem vedeam «coroana solară», asta este ceea ce ne interesează. Dacă avem un corp mult mai mare, avem o problemă fiindcă s-ar putea să acopere coroana.
Cătălin Beldea:
Pe Marte lucrurile sunt mai complicate: nu există un corp suficient de mare sau cu o formă similară cu a Soarelui care să fie satelit al planetei.
„Avem doi «cartofi»”, explică astrofotograful. Sunt doi asteroizi cu formă neregulată care se învârt la distanțe apropiate de Planeta roșie. Primul este Phobos, care e până la 12 kilometri diametru și se învârte la circa 6.000 de kilometri de planetă. Cătălin Beldea spune că nu e suficient de aproape ca să acopere în întregime Soarele, „seamănă c-un pietroi, nu ar putea fi suficient pentru o eclipsă, dimensiunea lui nu îi permite să atingă acel echilibru”.
Phobos lasă însă urme pe Marte când trece prin fața Soarelui. Rover-ul marțian Curiosity a surprins imagini cu cei doi sateliți intersectându-se pe cerul planetei.
Satelitul Deimos – o pată pe cer
Al doilea satelit, Deimos, este și mai mic, aproximativ 6 kilometri în diametru, și se învârte la 23.000 de kilometri de planetă, acoperind cam a 12-a parte din discul solar. Prin urmare, tranzitul său prin fața Soarele se vede ca o umbră, așa cum este vizibil de pe Pământ tranzitul planetelor Venus sau Mercur peste discul solar.
Deși nu se poate vedea o eclipsă a Soarelui de pe planeta Marte, Cătălin Beldea propune o soluție ingenioasă: să utilizăm forma planetei în sine pentru a ne bucura de o eclipsă totală.
„Ca să putem călători pe Marte vom folosi o navă, iar dacă tehnologia ne va permite ne putem poziționa în spațiu astfel încât planeta însăși să intre în fața discului solar, putem să fim în umbra oricărei planete ca să generăm o eclipsă completă de Soare. La o distanță rezonabilă, calculabilă, să fim în vârful conului de umbră pe care Marte, în cazul acesta, îl lasă în spate. Este singurul loc legat de planeta Marte unde putem vedea o eclipsă”, a spus Cătălin Beldea.
Eclipsa de Soare care se vede din România
Până să ajungă în spațiu sau pe Marte, „vânătorul de eclipse” este prezent pe 10 iunie la Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare pentru a vedea eclipsa parțială de Soare care se poate observa și de pe suprafața țării noastre. Eclipsa inelară se poate vedea pe o bandă destul de îngustă – Canada, Groenlanda, spre Polul Nord sau Siberia.
Fazele de parțialitate pot fi văzute din America, Europa și Asia de Nord. În România, o magnitudine foarte mică a eclipsei poate fi văzută în zona de deasupra Carpaților, în Transilvania, Nordul Moldovei sau al Banatului.
„Îi invit pe toți cei din zonă de la Baia Mare să vină la planetariu, avem la dispoziție telescoape cu filtre solare cu care să observăm eclipsa. Nimeni nu poate să se uite fără filtru solar, nici cu instrument optic, dar nici fără. Este o mușcătură mică a Lunei din Soare, dar chiar și așa este spectaculoasă și poate fi văzută mai ales din orașele din Nord – Baia Mare, Satu Mare, Suceava, Rădăuți, Sighetu Marmației – toată zona e favorabilă, doar dacă este cer senin, desigur”, a completat Cătălin Beldea.