O treime din firmele din România au pierderi an de an. Unele sunt aşa-numitele firme-fantomă, dar altele mai există doar în acte, pentru că patronii preferă să le abandoneze, decât să le desfiinţeze oficial. Îi costă timp şi bani ca să le şteargă de la Registrul Comerţului. Întreaga procedură durează chiar şi patru luni, iar costul ajunge şi la o mie de lei.

România are peste 200 de mii de firme care raportează la Registrul Comerţului pierderi permanente. Unele dintre firme sunt paravan pentru evaziune fiscală, au recunoscut autorităţile de control, altele sunt eşecuri în afaceri. Banca Naţională a observat însă că unii patroni nu-şi radiază firmele şi din alte motive.

„Procesul de ieşire pe piaţa e îngreunat birocratic, costisitor şi antreprenorii care au constatat că firma nu merge, o lasă în Registrul Comerţului,” spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, citat de digi24.ro. Asta pentru că patronii care vor să-şi desfiinţeze firma trebuie să se înarmeze cu răbdare. Ce pași are de urmat patronul?

  1. Proprietarul afacerii depune o cerere la Registrul Comerţului. Aproape trei săptămâni durează publicarea anunţului de dizolvare a firmei în Monitorul Oficial. Încă o lună, patronul aşteaptă eventuale contestaţii de la creditori.
  2. Merge la Fisc să obţină un certificat care atestă că nu are datorii la stat. Trebuie să treacă şi pe la Direcţia de Taxe locală, să-şi achite dările.
  3. Cu toate hârtiile, patronul se întoarce la Registrul Comerţului unde firma este radiată. Toate aceste drumuri îl costă cel puţin 300 de lei, dar suma se poate tripla dacă firma e mare.

Atenţie! Deoarece desfiinţarea unei firme reprezintă o măsură radicală, prin Lege s-a creat şi posibilitatea suspendării activităţii pentru o perioadă de 3 ani. Deşi intenţia legiuitorului a fost de a găsi o măsura de compromis, mulţi patroni au preferat să se folosească de această măsură pentru a scuti formalităţile şi costurile pentru desfiinţarea firmei, având în vedere că la trecerea celor 3 ani, aceasta este desfiinţată din oficiu. Potrivit legii, pentru a suspenda activitatea societăţii este necesar ca aceasta să nu aibă nici o datorie şi să înregistreze la Registrul Comerţului cererea de suspendare temporară. Totodată, semestrial, în acest interval de 3 ani, societatea este obligată să depună semestrial la ANAF declaraţia de inactivitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News