Am solicitat informații de la avocata Alexandra Gabriela Velican și de la expertul în administrare imobile Ottavio Șerbănescu. Și iată ce am aflat:

Cum se înregistrează asociația de proprietari, pas cu pas

  • Ce trebuie să conțină dosarul

”Înființarea asociației de proprietari conform Legii nr. 230/2007 se decide în adunare generală, prin votul a 50%+1 din totalul proprietarilor. Apoi asociația trebuie să dobândească personalitate juridică, pentru a putea funcționa legal. În acest scop, se va întocmi un dosar ce va cuprinde cererea pentru dobândirea personalității juridice, statutul și acordul de asociere ale asociației și procesul-verbal al adunării generale de constituire” – explică avocata Alexandra Gabriela Velican.

  • Și unde trebuie depus

Ottavio Șerbănescu: ”Dosarul completat se depune și se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea (ANAF sau Direcția impozite și taxe locale a primăriei respective; situația diferă de la sector la sector, în București și de la primărie la primărie, în provincie). Organul fiscal înaintează dosarul la judecătorie. Conform Legii 230/2007, asociația de proprietari dobândește personalitate juridică în baza încheierii judecătorului-delegat desemnat la organul financiar local de către președintele judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială se află clădirea”.

Alexandra Gabriela Velican: ”Dosarul se înregistrează la birourile specializate destinate personalor juridice din cadrul judecătoriei competente teritorial (de la locul situării imbobilului), iar cerea este supusă unei taxe judiciare de timbru de 20 de lei. Durata soluționării cererii depinde de volumul de muncă al instanțelor, dar în medie este de 2-6 luni. Cererea se soluționează în lipsă și se finalizează prin emiterea unei încheieri judecătorești de acordare a personalității juridice. Încheierea se comunică din oficiu (n. red.: este comunicată asociației de proprietari), însă ulterior trebuie legalizată, tot prin intermediul instanței – la aceeași judecătorie care a pronunțat hotărârea. După obținerea încheierii de acordare a personalității juridice, asociația de proprietari trebuie înregistrată și în evidențele organului financiar local”.

Așadar, dosarul se depune din nou la organul financiar, care va elibera certificatul de înregistrare fiscală (CIF) ce va fi înscris de asociație în documentele elaborate.

Ce sancțiuni pot fi date

”Asociațiile care nu funcționează conform legii pot fi sancționate contravențional de organele abilitate în acest sens, însă evident că este necesar să existe controale din oficiu sau sesizări din partea persoanelor interesate”, atenționează avocata Alexandra Gabriela Velican.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News