Într-o intervenție la Digi 24, Florinela George a explicat cum se manifestă ciclonul Boris, fenomenul meteo care a adus schimbări majore ale vremii în mai multe zone din Europa Centrală.
„Ciclonul Boris este format/a fost generat în Golful Genova și are suport din partea unei mase de aer foarte rece, care coboară dinspre regiunile polare. Ciclonul de aer rece reprezintă, de fapt, centrul unei mase de presiune scăzută, vastă, care se extinde deasupra Europei Centrale și înspre partea de est, sud-est, inclusiv în zona țării noastre.
Ciclonul Boris, această structură de presiune scăzută la nivelul solului, cu aer foarte rece în straturile mai înalte, produce precipitații abundente. Acestea se vor manifesta pe durata următoarelor zile, 2-3 zile, în țări din Europa Centrală (precum Austria, Slovacia, Slovenia, Polonia, chiar și Ungaria), dar și în anumite regiuni din România”.
Specialiștii meteo și-au îndreptat atenția către Bazinul Dunării
Florinele George susține că țările care sunt străbătute de fenomenul meteo au emis mai multe alerte în legătură cu vremea severă.
„Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică în legătură cu această evoluție a vremii. În Europa sunt așteptate cantități de ploaie care să cumuleze, pe durata acestor zile, chiar și peste 200 de litri pe metrul pătrat. O atenție specială este acordată în această perioadă Bazinului Dunării, care poate reacționa în urma acestui fenomen și, astfel, poate crește debitul Dunării”, a precizat directorul de prognoză meteo din cadrul ANM
Reprezentantul ANM susține că zona Moldovei va fi mai afectată de precipitații decât restul țării. Există posibilitatea emiterii unor noi coduri de vreme rea în următoarea perioadă.
„Din această noapte, 13 septembrie, dar și mâine, 14 septembrie, la noi în țară, în majoritatea zonelor, sunt așteptate precipitații semnificative, dar cantități mai mari în zona Moldovei. Astfel, volumul de apă care se va acumula ne poate duce în zona codului portocaliu care a fost deja emis în această dimineață. Și, pentru că astăzi la noi este vremea caldă, sunt temperaturi ridicate cam peste tot în țară, acest impact al frontului de precipitații va fi și cu manifestări de instabilitate termică. Vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, aspect torențial al ploilor, care să adune cantități importante de apă. Perioada de vârf va fi în weekend, iar de săptămâna viitoare temperaturile vor intra în normalul perioadei în care ne aflăm”, a declarat Florinela George.
Cum va fi vremea la munte în România
În zonele montane este foarte posibil să apară lapovița și chiar ninsoarea, din cauza masei de aer rece care străbate țara noastră.
„Ciclonul Boris poate aduce în România cantități mari de ploaie, mai ales în zonele în care deja a fost emis codul portocaliu de vreme rea. În urma acestor ploi, urmează de mâine și temperaturi mai scăzute, în special duminică, unde în partea de vest a țării, în termometre vor fi sub 15 grade.
Temperaturile din România vor fi în scădere pronunțată, chiar cu mai mult de 10 grade în minus față de ce înregistrăm astăzi. În noaptea de duminică spre luni, în condițiile în care va fi un cer mai degajat, este posibil ca temperatura să fie mai rece, sub 10 grade Celsius, în partea de vest și de centru a țării”, a încheiat reprezentantul ANM.