Actuala schemă de compensare a preţului curentului electric expiră pe 1 aprilie 2025.
„Este posibil ca, pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kilowatt oră pe lună să se ieftinească facturile ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent. Pentru cei care se încadrează la sub 100 de kilowatt oră pe lună, e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească”, a spus Sebastian Burduja, aflat într-o vizită în judeţul Alba, conform news.ro.
El a adăugat că va exista o Hotărâre de Guvern prin care românii vulnerabili să primească un sprijin din partea statului, „astfel încât facturile lunare să fie suportabile”.
Burduja a menționat că măsurile de protecţie pe care le pregătește Ministerul Energiei îi vor viza pe cei care au „cu adevărat” nevoie de subvenţii, fără să explice însă cine sunt aceia.
„Măsurile de după 1 aprilie vor trebui să subvenţioneze preţul la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, astfel încât să putem păstra un cost rezonabil. Dacă în prezent un consumator de până la 100 kilowaţi oră pe lună are o factură la curent de 42-45 de lei, probabil că este un cost totuşi suportabil. Deci atât timp cât aceste facturi nu vo creşte, cred că ne vom fi făcut datoria”, a punctat Burduja.
Acum, prețurile la energie sunt plafonate în funcție de consum: 0,68 lei pe kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh lunar, 0,8 lei pe kWh pentru cei cu consum între 100 și 250 kWh lunar și 1,3 lei pe kWh pentru cei cu consum mai mare. 5 milioane de consumatori s-au încadrat în plafonul de 100 kWh pe lună.
Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România a avertizat luna trecută că prețul la electricitate și gaz natural va crește după 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!