Libertatea a realizat cronologia denunțurilor pe care omul de afaceri italian Pier Luca Canino le-a înaintat la DNA la ani distanță după ce a mituit funcționari din cadrul Ministerului Transporturilor. Miza? Menținerea pe lista de priorități a Guvernului a contractelor pe care compania italiană Astaldi le derula în țara noastră și urgentarea plăților.
Ambele denunțuri din 2018 au vizat funcționari din echipa fostului ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi. Deși a fost indicat ca posibilă sursă de primire a fondurilor, Silaghi a negat atunci orice implicare. Subalternii lui au fost trimiși în judecată. Ei s-au plâns că fostul ministru nici măcar nu a fost audiat de DNA, deși au cerut asta insistent.
Un alt motiv pentru care italianul a făcut denunțurile după ce a dat mită este și pentru a beneficia de clauza de nepedepsire. Codul Penal românesc spune că „mituitorul nu se pedepsește, dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.
Contracte fictive pentru a finanța campania electorală a USL din 2012
Primul denunț a fost depus de Pier Luca Canino pe 20 martie 2018. Potrivit datelor din dosar, cu un an înainte, un om de afaceri a depus un denunț la DNA, reclamând că decidenții din Ministerul Transporturilor „i-au solicitat să susțină financiar USL în campania de publicitate pentru referendumul de demitere a președintelui României de la acea dată, în caz contrar societățile sale urmând a avea de suferit, întrucât îi vor fi trimise în control ANAF și Garda Financiară, iar în acest fel activitatea firmelor va fi blocată mult timp”.
Uniunea Social-Liberară (USL) a fost o alianță politică constituită în 2011 între Alianța de Centru Dreapta (PNL + PC) și Partidul Social Democrat. Fondatorii au fost Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin, iar ideea formării i-a aparținut lui Dan Diaconescu.
Până să ajungă în campania USL, banii dați de italian trebuiau livrați prin încheierea unor contracte fictive cu firme agreate de către oficialii din cadrul Ministerului Transporturilor. Printre firmele indicate se număra și Romairport, parte a grupului Astaldi.
Pier Luca Canino a fost citat la DNA ca martor pe 7 martie 2018. Procurorii i-au acceptat solicitarea de a consulta documentele și de a se prezenta pentru a oferi o declarație la o dată ulterioară. Canino s-a întors la DNA două săptămâni mai târziu, pe 20 martie, când a anunțat procurorii că dorește să formuleze un denunț pentru a beneficia de cauza de impunitate.
Mită pentru ca funcționarii să fie din nou „interesați” de construcția Magistralei 4
În 2012, în perioada imediat următoare schimbării guvernului, în spațiul public au apărut informații privind faptul că noul guvern nu mai este interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4. Astaldi investise deja sume importante în pregătirea documentației de participare la licitație și organizarea viitorului șantier. Cum informațiile de abandonare a proiectului deveneau din ce în ce mai serioase, Pier Luca Canino a luat decizia de a se prezenta noii conduceri a ministerului, pentru a afla care sunt intențiile guvernului legate de Magistrala 4 a metroului.
Pe 20 iunie 2012, Canino s-a întâlnit la Ministerul Transporturilor cu noul secretar de stat Valentin Răducu Preda și cu consilierul ministrului Silaghi, Tudor Gabriel Bohâlțeanu. Acesta din urmă i-a comunicat lui Canino că lucrările la Magistrala 4 de metrou nu mai reprezintă o prioritate pentru Ministerul Transporturilor, dar că „prioritățile se pot schimba”.
Din declarația martorului denunțător rezultă că în urma discuției purtate cu inculpatul Preda Răducu Valentin, a înțeles că pentru ca lucrările la Magistrala 4 să fie finanțate, i se solicită bani, inculpatul dându-i de înțeles că depinde de el dacă guvernul va confirma finanțarea lucrării.
Extras hotărâre Tribunalul București:
Negocieri la restaurant: 750.000 de euro „bacșiș” pentru reînceperea finanțării metroului
După câteva zile, Canino s-a întâlnit din nou cu consilierul ministrului transporturilor într-un restaurant din zona Domenii. Bohâlțeanu a readus în discuție lipsa de interes a guvernului în finanțarea proiectului privind magistrala 4. L-a asigurat pe directorul Astaldi că Ministerul Transporturilor „poate menține investiția în lista de priorități a guvernului, dacă va plăti suma de 750.000 de euro”.
Pier Luca Canino a menționat în autodenunț că a fost de acord cu cererea, însă, la fel ca în celelalte cazuri, a transmis funcționarului că nu poate efectua plata în numerar. S-a stabilit de comun acord să fie încheiat un contract fictiv cu o societate din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere. A doua zi, tot la restaurantul din zona Domenii, consilierul lui Silaghi i l-a prezentat lui Canino pe omul de afaceri Cătălin Radu pentru a încheia contractul fictiv cu firma acestuia.
La finalul anchetei, DNA a dispus trimiterea în judecată a secretarului de stat Preda și a omului de afaceri Cătălin Radu.
Canino, „îndatorat să-și demonstreze gratitudinea față DNA”
Decizia DNA i-a nemulțumit pe cei doi inculpați, care în procedura de cameră preliminară au cerut Tribunalului București restituirea dosarului la DNA. Printre criticile ridicate de avocați, cele mai vehemente au fost la adresa lui Pier Luca Canino.
„Nu s-a formulat o acuzație împotriva denunțătorului Canino Pier Luca, deoarece Parchetul «a avut nevoie» de această persoană în calitate de martor, tocmai pentru a beneficia de un grad ridicat de cooperare din partea acestuia. Practic, Parchetul a urmărit să îl protejeze în mod profund nelegal pe Canino Pier Luca”, a invocat în instanță avocatul fostului secretar de stat.
Acesta l-a acuzat pe italian și că a dat „declarații neconforme adevărului cel puțin în ceea ce îl privește pe inculpatul Preda Răducu Valentin”.
Și avocatul afaceristului Cătălin Radu a contestat statutul de martor denunțător al șefului Astaldi. De altfel, acesta a formulat și o plângere împotriva soluției de clasare dispuse de DNA în cazul lui Canino. Toate excepțiile și criticile invocate de avocații celor doi foști funcționari din cadrul Ministerului Transporturilor au fost respinse de instanță.
Silaghi nu a fost audiat de procurori
În privința denunțului lui Canino, judecătorii au arătat că declarația acestuia nu face obiectul camerei preliminare și că veridicitatea afirmațiilor acestuia poate fi combătută în timpul judecății de fond. La fel a justificat instanța și în cazul neaudierii de către DNA a fostului ministru al transporturilor. De două ori, susțin avocații, au cerut audierea lui Silaghi, însă cererea le-a fost respinsă.
Curtea de Apel București care a respins definitiv excepțiile celor doi inculpați Valentin Răducu Preda și Cătălin Radu se apără în hotărârea sa că lipsa audierii lui Silaghi nu afectează „legalitatea trimiterii în judecată a inculpatului Preda Răducu Valentin”.
În cazul consilierului Bohâlțeanu, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA, care însă a fost infirmat de judecători. Ulterior, și el a fost trimis în judecată. Cele două dosare se judecă în prezent la Tribunalul București.
Peste două milioane de euro mită pentru magistrala CFR București- Constanța
Tot în 2018, Pier Luca Canino a mai depus un denunț la DNA. Se întâmpla pe 1 noiembrie, la un an distanță după ce procurorii anticorupție au deschis un dosar penal ce viza fapte de corupție ale funcționarilor din Ministerul Transporturilor.
În 2017, DNA se autosesizase după ce autoritățile judiciare din Belgia au solicitat, în cadrul unei comisii rogatorii internaționale, informații în legătură cu o mai multe societăți comerciale din România din conturile cărora au mers sume uriașe de bani către societățile belgiene.
Procurorii au legat denunțul lui Canino cu dosarul pe care îl aveau în lucru din 2017. Omul de afaceri italian recunoștea în denunțul din 2018 că în primăvara anului 2012 a mituit cu peste două milioane de euro și o consilieră a ministrului Silaghi, Mihaela Vasilica Szechel, pentru a debloca plățile la lucrările pe care Astaldi le efectua la magistrala CFR București-Constanța. Banii au fost virați din conturile Astaldi către firma Team Delta Project, controlată de soțul consilierei.
La un an după autodenunțul lui Canino, pe 6 iunie 2019, la DNA a depus denunț un alt șef Astaldi Italia, Andrea Danese, director al companiei italiene pentru Europa de Est. Acesta întărea denunțul lui Canino.
La finalul anchetei, au fost trimiși în judecată consiliera lui Silaghi, soțul acesteia, cetățeanul italian Favino Roberto Pasquale, administratorul de drept al societății Team Delta Project, Alexandra Mocanu, societatea ca persoană juridică, precum și consultantul italian Mario La Sala.
Avocați: statutul nelegal de impunitate
Fosta consilieră a ministrului a negat acuzațiile, susținând că în perioada indicată de Canino ea nu era consiliera ministrului transporturilor, ocupând această funcție începând cu luna decembrie 2012.
Atât avocații Mihaelei Vasilica Szechel, cât și cei ai lui La Sala au criticat în fața judecătorilor Tribunalului București netrimiterea în judecată a reprezentanților Astaldi, acuzând că lui Pier Luca Canino și partenerul său de afaceri Andrea Danese li s-a acordat „statut nelegal de impunitate”.
„În această cauză, Canino și Danese puteau eventual beneficia de circumstanţe atenunate și nu de statutul de impunitate”, au invocat avocații în instanță.
Și în acest dosar, judecătorii au respins excepțiile avocaților, pe motiv că în camera preliminară se verifică doar legalitatea probelor, nu se analizează și conținutul acestora.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului București, unde este programat următorul termen pentru 2 noiembrie. La acest proces, Canino a fost audiat ca martor în luna martie a acestui an. Avocații acestuia au solicitat să fie audiat în ședință nepublică, invocând protecția oferită de calitatea de martor denunțător. Cererea i-a fost acceptată.
Libertatea i-a solicitat lui Pier Luca Canino un punct de vedere în legătură cu denunțurile pe care le-a înregistrat la DNA și un răspuns la acuzațiile funcționarilor pe care i-a mituit. Până la momentul publicării articolului acesta nu a răspuns.