Negocierea salariului nu este o treaba usoara. De cele mai multe ori ne este teama sa le cerem sefilor leafa pe care consideram ca o meritam. Ne gandim ca daca fortam nota, institutia pentru care lucram ar putea chiar renunta la serviciile noastre, considerandu-ne niste angajati prea “scumpi”. Cu toate acestea, trebuie sa invatati sa va sustineti cauza, mai ales atunci cand stiti ca sunteti un salariat cu potential.
Daca v-ati hotarat sa cereti o renegociere a salariului, trebuie sa constientizati din start ca pretentiile financiare pe care le aveti ar putea starni nemultumirea patronatului. Chiar daca sunteti un angajat de top, nimeni nu scoate bani din buzunar cu placere, cu atat mai putin un patron. Iata cateva sfaturi care v-ar putea fi de folos in situatia in care va pregatiti pentru o renegociere a salariului, astfel incat rezultatele discutiei cu sefii sa fie in favoarea dumneavoastra.
Pretentiile salariale trebuie sa fie justificate
Inainte de a va grabi sa solicitati o marire de salariu, ganditi-va bine daca cererea este justificata. Trebuie sa tineti seama daca in ultimul an v-au crescut competentele profesionale sau aveti sarcini mai multe. Daca nu, sa nu va asteptati la o marire suplimentara fata de cea raportata la rata de inflatie.
In incercarea de a va atinge scopul, nu inventati oferte de munca primite din partea altor firme concurente. S-ar putea sa se afle ca nu este adevarat si ca ati incercat doar sa fortati mana patronilor actuali, iar asta va fi in dezavantajul dumneavoastra.
Atitudinea pe care o abordati cantareste foarte mult la o discutie cu superiorii pentru o marire de salariu. Fiti stapani pe propriile forte, dar nu intr-atat incat sa pareti aroganti. Mesajul pe care trebuie sa il transmiteti partenerului de negociere este acela ca are in fata lui un angajat bun, care merita recompensat pe masura.
Nu va fie teama sa refuzati o oferta pe care nu o considerati avantajoasa! De multe ori este bine sa spuneti “nu” pentru ca, la final, sa ajungeti de comun acord la “da”. Inainte de a ceda prea usor, ganditi-va ca nu se stie dupa cat timp veti mai avea ocazia sa va rediscutati salariul.
Fiti cat mai relaxati la negocieri! Nu vorbiti doar dumneavoastra si nu va repeziti sa trageti concluzii. O negociere implica mult tact si calm. Daca va veti enerva pentru ca propunerea primita nu corespunde asteptarilor, nu veti face decat sa ratati intalnirea, iar dintre cele doua parti negociatoare cu siguranta veti fi cea care pierde.
Atunci cand negociati ganditi-va ca o faceti pentru altcineva, spre exemplu pentru un alt coleg, si nu pentru dumneavoastra insiva. De multe ori este mai usor sa pledam pentru cauza altora decat pentru a noastra.