Consumul de brânzeturi a scăzut dramatic în Franța în perioada pandemiei de coronavirus fiindcă restaurantele, cantinele și piețele au fost închise din cauza stării de urgență, iar mulți producători locali sunt la un pas de faliment. Fermierul Lionel Vaxelaire, proprietarul unei mici fabrici de lactate din Saulxures-sur-Moselotte, comună din departamentul Vosges, spune că el e unul dintre norocoși. A explicat ce s-a întâmplat pentru Le Parisien.
Vaxelaire a rămas cu multe brânzeturi Munster nevândute, așa că le-a depozitat în pivniță și a uitat de ele. După o lună, fermierul care deține 25 de vaci și transformă tot laptele lor în brânzeturi, și-a reamintit de ”rezervele” din beci și a descoperit ceva interesant: rotițele de brânză dezvoltaseră un mucegai comestibil de culoare gri-verzui și o aromă complet nouă!
”Am gustat o bucată de brânză și căpătase un gust nou, ceva între Munsterul nostru și Camembert. Această brânză s-a maturizat singură în aceste patru săptămâni”, a explicat, șocat, Vaxelaire.
Brânza ieșită din izolare!
Omologat deja, noul sortiment de brânză creat la ”Au petit Gravier” a avut deja succes pe piețele locale din regiunea Vosges, așa încât Vaxelaire a pus un nou lot în pivniță, pentru a se matura.
Francezul s-a gândit în primă fază să boteze ”Corona” noul tip de brânză, însă, până la urmă, a ales numele ”Le confine”, de la ”La Confinement”, termenul folosit pentru a defini măsurile de izolare și restricție pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
Nu e primul accident fericit pentru brânzeturile franțuzești, după ce un cioban și-a ascuns bucata de brânză din lapte de oaie într-o peșteră pentru a merge la o întâlnire cu o fată. Când s-a întors, brânza era acoperită de un mucegai albastru și avea un gust delicios. Istoria nu-și amintește ce s-a întâmplat cu fata.