RĂSPUNS: Într-adevăr, conform Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, începând cu octombrie 2016, cei cărora le lipseau un număr de ani la vechimea în muncă pentru se putea pensiona, aveau posibilitatea să-și cumpere, diferența necesară, dar nu mai mult de 5 ani.
Termenul limită de aplicare, stabilit inițial de Legea nr. 186/2016, a fost prelungit de câteva ori, astfel că plățile retroactive la pensii s-au putut face până în data de 31 decembrie 2019.
Dar, această posibilitate de a completa, prin cumpărare, anii lipsă la stagiul minim de cotizare pentru a putea ieși la pensie este prevăzută și în Legea nr. 127/2019, privind sistemul public de pensii (Noua lege a pensiilor), ce urmează să intre în vigoare, începând din septembrie 2021.
Noua lege a pensiilor face mecanismul plăților retroactive permanent și accesibil mai multor persoane.
Concret, orice persoană care are un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani (15 ani în legea veche -n.r.) va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă în care nu s-a plătit contribuția la pensii și care să totalizeze maximum cinci ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro