Primariile oraselor mari construiesc din buget propriu locuinte. Pentru exemplificare o sa luam cazul Primariei Bucurestiului, care are prevazute in buget fonduri destinate constructiilor de acest tip. La ultimul bloc receptionat in Capitala, apartamentele au fost contractate de tineri cu varsta maxima 30 de ani, cu domiciliul stabil in Bucuresti. Inainte de contractarea caselor, beneficiarii Legii 19 au facut dovada ca isi pot permite sa plateasca ratele.
Un apartament cu doua camere costa 706 milioane lei (aproximativ 21.000 dolari), unul cu trei camere, 840 milioane (25.000 dolari), iar unul cu patru camere, un miliard lei (30.000 dolari).
Pentru achizitionarea acestora se plateste 10% avans, urmand ca restul sumei sa fie achitata in rate, timp de 15 ani, cu dobanda de opt procente pe an. Rata lunara pentru un apartament cu trei camere este de 6,5 milioane lei.
Primarul Capitalei a declarat ca pentru ultimele blocuri construite in baza Legii 19 valoarea metrului patrat de suprafata construita este cuprinsa intre 225-227$, pret cu TVA inclus.
Agentia Nationala pentru Locuinte – ANL
ANL construieste blocuri in toata tara. De la functionarii ANL am aflat ca metrul patrat de suprafata construita este cuprins intre 220 si 275 Euro pentru apartamentele de bloc. Preturi comparative cu cele ale Primariei Capitalei, singura diferenta fiind faptul ca ANL nu plateste TVA pentru constructii. Rentabilitatea ANL este usor de observat in cazul caselor tip vila. In cazul acestora, metrul patrat costa intre 275 si 300 euro, dar beneficiul reiese din valoarea terenului care intra in acelasi pret. Preturile de mai sus sunt cele practicate in Bucuresti, pentru restul tarii valoarea locuintelor fiind mai mica. Diferente de preturi mai pot aparea atunci cand clientii ANL opteaza pentru materiale de baza mai ieftine. Spre exemplu, o casa din lemn iese la un pret mai mic decat una din caramida.
Bancile comerciale
O alta varianta pentru achizitionarea unui apartament este si contractarea unui credit bancar. Atunci cand gasiti pe piata libera un apartament care va place si aveti venituri suficiente, puteti cere finantare de la una din bancile comerciale. Dobanda anuala practicata este cuprinsa intre 9 si 10 procente anual, pentru creditele in valuta. Si in acest caz trebuie sa dispuneti de un avans, cuprins intre 10 si 30% din valoarea apartamentului.
Pentru un credit de 5.000$ se va plati lunar aproximativ 60$, timp de zece ani. Daca aveti 3.000$ avans, va puteti cumpara un apartament cu doua camere cu numai 60$ rata lunara.
In momentul de fata, un apartament cu doua camere costa intre 7.500 si 9.000 dolari in zonele periferice ale Capitalei, iar acelasi tip de apartament se vinde in zona ultracentrala la un pret cuprins intre 12.000 si 22.000 dolari. Apartamentele cu trei camere costa intre 8.000 si 35.0000 dolari, in functie de zona bucuresteana in care sunt amplasate, suprafata si finisajele interioare. Aproximativ aceleasi marje de pret sunt aplicate si pentru apartamentele cu patru camere.