Se poate schimba medicul de familie?

Constantin Dumitru și Ion Voicu, ambii cu domiciliul în București, dar și alți cititori din alte localități ne relatează faptul că sunt nemulțumiți de medicii lor de familie și ne întreabă dacă pot renunța la aceștia, iar dacă da, cum trebuie să procedeze, pentru a opta pentru un alt medic.

RĂSPUNS: Oricine poate opta pentru trecerea la un alt medic de familie, desigur, din motive întemeiate și cu respectarea prevederilor legale în domeniu.

Astfel, potrivit procedurilor stabilite de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), “persoanele cu asigurare de sănătate îşi pot schimba medicul de familie, dar numai după ce au trecut cel puţin 6 luni de la data la care s-au înscris pe lista acestuia”.

Cum se schimbă medicul de familie – procedura

Așadar, dacă au trecut cele 6 luni, procedura pe care trebuie s-o urmați este destul de simplă.

În primul rând, trebuie să vă găsiți un alt medic, căruia să-i adresați o cerere în acest sens și să-i prezentați documentele care atestă calitatea dumneavoastră de asigurat în sistemul de sănătate.

Dacă acesta este de acord, după ce a înregistrat cererea dumneavoastră, în maximum 15 zile lucrătoare, va anunța medicul de familie de la care vreți să plecați, precum şi casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale.

În final, medicul de familie la care ați renunțat va fi obligat să-i trimită noului medic de familie, prin poştă, fişa dumneavoastră medicală.

Atenție! Niciun asigurat nu are dreptul de a figura pe listele a doi sau mai mulți medici de aceeași specialitate (medic de familie sau stomatolog). În caz contrar, nu veți mai beneficia de nici unul din drepturile asiguratului, prevăzute în Legea asigurărilor de sănătate.

Cerere pentru schimbarea medicului de familie

Cererile pot înscrierea la medicul de familie este diferită de cea pentru transferarea la alt medic.

Cum se schimbă medicul de familie – Cerere pentru transfer

Condiții pentru a beneficia de asistență medicală

Trebuie să fiți înscriși la un medic de familie.

Cu excepția urgențelor, asigurații trebuie să prezinte medicului căruia i se adresează acte ce constituie dovada achitării sau scutirii de la plata contribuției la asigurările de sănătate.

Medicul de familie este prima persoana pe care trebuie să o consultați pentru a beneficia de asistență medicala. În funcție de situație, medicul de familie vă poate acorda o trimitere către medicul specialist sau, direct, pentru internarea în spital.

Medicul specialist vă va face unele consultații sau analize mai amănunțite. De asemenea, dacă e cazul, el vă pate acorda trimiterea către internarea în spital.

Multe cazuri pot fi rezolvate la nivelul medicului de familie sau la medicul specialist. Nu toate afecțiunile necesită internarea în spital.

Urgențele : Pentru situațiile de urgență vă puteți prezenta la orice medic, din orice unitate medicală, fară nici un fel de trimitere și fară nici un alt document. Totuși, potrivit legii, dacă se poate, e recomandabil că mai întâi să vă adresați (direct sau telefonic) medicului familie.

Vezi și cum se ia tensiunea arterială în mod corect

Medicul de familie pentru nou-născut

Pentru înscrierea nou-născuților la un medic de familie, legea spune că nou-născutul va fi înscris pe lista medicului de familie care a îngrijit gravida, imediat după naşterea copilului, dacă părinţii nu au altă opţiune exprimată în scris. Totodată, medicii de familie au obligaţia să nu refuze înscrierea pe listă a copiilor, la solicitarea părinţilor.

Cum se obțin rețete compensate și gratuite

Asigurații beneficiază de medicamente pe bază de prescripție medicala eliberată de medicii care sunt în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Lista cu medicamente gratuite sau compensate se aprobă prin hotărâre a Guvernului. În lista se pot include numai medicamente prevăzute în Nomenclatorul de produse medicamentoase de uz uman.Condiții pentru a beneficia de rețete compensate sau gratuite:

  • Trebuie să fiți înscriși la un medic de familie
  • Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, este să vă prezentați la medicul de familie. În urma consultației, dacă este cazul, acesta vă vă elibera rețetă cu medicamentele compensate sau gratuite de care aveți nevoie.
  • În unele situații, medicul de familie vă poate da o trimitere către un medic specialist care, în urma unor consultații de specialitate, vă vă acorda rețetă corespunzătoare sau vă completa o scrisoare medicală pentru eliberarea rețetei de către medicul de familie.
  • În situația în care asiguratul renunță la anumite medicamente cuprinse în prescripția medicală, acestea se anulează, nefiind permisă eliberarea altor medicamente din farmacie în cadrul sumei respective
  • Primitorul semnează de primirea medicamentelor pe prescripția medicala, pe care se menționează numele, prenumele, adresa completă, seria și numărul actului de identitate al acestuia, codul numeric personal – CNP, data eliberării.

Urmărește-ne pe Google News