Măștile de față sunt la mare căutare în toată lumea. Cele respiratorii, în mod special, sunt foarte importante pentru personalul medical, dar nu sunt nici pe departe destule.
Conform unui nou studiu, un tratament simplu ar putea dezinfecta măștile de tip N95, fără a le afecta capacitatea de filtrare, ceea ce ar ajuta spitalele să treacă peste deficitul de măști respiratorii.
„Am descoperit o metodă prin care măștile respiratorii de spital pot fi dezinfectate. Trebuie înmuiate într-o soluție de alcool etilic, uscate la aer, iar apoi uscate în vid”, spun cercetătorii.
Cheia este curățarea cu alcool etilic, nu alcool izopropilic. Apoi, măștile sunt uscate la aer, într-un loc steril, iar apoi sunt uscate în vid.
Alcoolul izopropilic reduce capacitatea de filtrare a măștilor cu aproximativ 40%, dar alcoolul etilic nu face acest lucru, dacă este urmat şi de uscare în vid.
„Uscarea în vid elimină stratul foarte subțire de apă care rămâne prins în fibrele din mască după ce aceasta se usucă în aer. Acest strat subțire de apă reduce capacitatea de filtrare dacă nu este eliminat”, mai spun cercetătorii.
Cercetătorii au repetat de 5 ori metoda de curățare pentru fiecare mască și nu au observat nici o reducere a capacității de filtrare. Astfel, această metodă ar putea ajuta spitalele să compenseze numărul de măști respiratorii cu măști dezinfectate și refolosite.
Este important de notat că studiul a analizat doar măștile respiratorii de tip N95 și încă nu a fost supus sistemului de peer-review (adică nu a fost analizat de alți experți). Cercetătorii încurajează și alte echipe să studieze efectul asupra altor tipuri de măști.
În aceeași lucrare, cercetătorii explică și cum se poate construi un banc de teste pentru măști, cu echipamente ce costă aproximativ 11.000 de lei – mult mai ieftin decât aparatura comercială, care este de 20-30 de ori mai scumpă.
Măștile de față au fost un subiect foarte controversat pe durata pandemiei și testarea diferitelor măști (chiar și cele nou-cumpărate) este foarte importantă. Astfel de aparatură de testare poate fi foarte utilă pentru a permite compararea măștilor de la diferiți comercianți.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu în fiecare zi mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!