De ceva timp, pe piață este disponibilă o mare varietate de profiluri din polistiren expandat (ESP) pentru fațade, cum ar fi cadre pentru ferestre și uși, pervazuri, profiluri de mascare, cornișe, chei de boltă, precum și elemente decorative ca elemente de design arhitectural. În prezent, nu mai există niciun impediment pentru atingerea obiectivului dorit din perspectiva aspectului noilor locuințe sau al restaurării și aducerii la un nivel vizual plăcut pentru clădirile vechi.
Folosirea polistirenului expandat (EPS) in renovarea cladirilor vechi este o practica uzuala in tarile dezvoltate, intrucat acest material poate transforma radical o cladire din punct de vedere vizual. Fiind un material extrem de usor de folosit, dar si maleabil in acelasi timp, polistirenul expandat are toate calitatile necesare pentru a infrumuseta orice cladire, fara a aduce schimbari la arhitectura de baza a acesteia.
În cazul clădirilor monument istoric ori de arhitectură, reabilitarea termică cu polistiren expandat capătă o dimensiune culturală: acest material tânăr, inovator, este “acuzat” a fi complet străin de caracterul materialelor şi metodelor întrebuinţate la zidirea iniţială. Practic, straturile de polistiren şi de protecţii nu modifică in niciun fel aspectul cladirii si nici nu ascunde detalii, ornamente, profile, intrucat poate sa copieze la o scara de 1:1 aspectul initial, tocmai datorita maleabilitatii si usurintei de a lua orice forma.
De-a lungul timpului, s-au purtat diverse “batalii” de argumente pro si contra pe subiectul acestor “infrumusetari”. Cei care sunt impotriva reabilitarii cladirilor monument sustin in primul rand ca termoizolarea cu polistiren ar putea ascunde fisuri sau degradari ale cladirilor afectate de cutremure, inca neexpertizate, astfel impiedicandu-se constatarile expertilor. Insa toate aceste constatari ar putea avea loc inainte de a incepe lucrarile de reabilitare, cladirile ar putea fi experizate, iar toate defectiunile revizuite in timp util.
Concluzia generala este ca polistirenul expandat poate fi folosit cu succes la schimbarea la fata a cladirilor vechi, cu ajutor specializat oferit la timp, si ca acest lucru ar fi un plus pentru fiecare oras in parte, în condiţii sustenabile din punct de vedere social, economic și de mediu.