Familiile care traiesc cu mai putin de 2.106.000 lei lunar de persoana si se incalzesc cu energie termica sau cu gaze vor primi, incepand cu 1 martie, ajutoare pentru plata facturilor la energia termica. Aceste ajutoare, stabilite de Guvern prin ordonanta de urgenta, nu vor ajunge direct la beneficiari. Practic, cetatenii vor constata ca factura la incalzire va fi mai mica, statul subventionandu-le o parte din consum.
Cei in drept se vor adresa direct administratorului de bloc care va inregistra cererile si declaratiile de venit lunar pe proprie raspundere. Asociatiile de locatari vor putea opta pentru un sistem de plata alternativ a facturilor la energia termica. In cazul platii in transe lunare diferentiate pe perioada iernii (noiembrie-martie), facturile vor avea aceeasi valoare in cele cinci luni (pe baza mediei lunare de consum de anul trecut), urmand ca diferenta de plata sa fie esalonata in perioada martie-noiembrie. Asociatiile de locatari mai pot alege plata energiei termice in transe egale lunare pe toata perioada anului.
Si cei care folosesc pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni sau combustibili petrolieri vor beneficia in perioada sezonului rece de un ajutor lunar de 300.000 lei. Ca orice ajutor financiar de la stat, nici acesta nu va fi impozitat.
Premierul Adrian Nastase a declarat ca spera ca acest sistem alternativ de plata va intra in vigoare chiar din februarie, „pentru ca s-a ajuns la situatii aberante, legate de costul devastator la incalzirea locuintei pentru anumite segmente ale populatiei”.
Majorarea ajutoarelor pentru incalzire erau prevazute de la 1 martie si in Memorandumul cu FMI. In acelasi document se prevede ca preturile la energia termica si electrica vor fi mentinute la acelasi nivel, in dolari si va fi modificat numai in cazul in care dolarul va mai creste.
Premierul a sustinut ca aproximativ 850.000 de familii vor beneficia de aceste ajutoare pentru incalzire, ceea ce va „costa” Guvernul 3.400 de miliarde de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News