Sondajul, realizat joi și vineri, mai arată că 56% dintre alegătorii republicani înregistrați nu vor fi influențați de condamnarea lui Trump, în timp ce 35% spun că mai degrabă l-ar sprijini pe fostul președinte american, care a susţinut că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi a promis că va face apel.
Potenţiala pierdere a unei zecimi dintre alegătorii Partidului Republican este mai semnificativă pentru Trump decât sprijinul mai puternic a mai mult de o treime, notează Reuters, potrivit news.ro.
Dintre alegătorii înregistraţi independenţi, 25% au spus că o condamnare a lui Trump i-ar face mai puţin probabil să-l susţină în alegerile din 5 noiembrie, în comparaţie cu 18%, care au spus că sunt mai degrabă dispuşi să-l voteze. În același timp, 56% au spus că această condamnare nu va avea niciun impact asupra deciziei lor.
Cursă strânsă pentru Casa Albă
Verdictul ar putea zgudui cursa dintre Trump, care a fost preşedintele SUA în perioada 2017-2021, şi preşedintele democrat în exercițiu Joe Biden. Alegerile prezidenţiale din SUA sunt, de obicei, decise cu marje mici în câteva state, ceea ce înseamnă că chiar şi un număr mic de alegători care abandonează candidaţii poate avea un impact mare.
Biden şi Trump rămân blocaţi într-o cursă strânsă, 41% dintre alegători spunând că l-ar vota pe Biden dacă alegerile ar avea loc astăzi şi 39% spunând că îl vor alege pe Trump, potrivit sondajului, care a chestionat 2.556 de adulţi americani din întreaga ţară.
Avantajul lui Biden s-a situat în marja de eroare de aproximativ două puncte procentuale a sondajului online pentru alegătorii înregistraţi, în conformitate cu un sondaj Reuters/Ipsos de la începutul lunii, care a arătat că Trump şi Biden aveau fiecare o cotă de 40%. În ambele sondaje, aproximativ unul din cinci alegători a declarat că este indecis, înclinând spre un candidat terţ sau spunând că ar putea să nu voteze deloc.
Alegerile sunt încă la peste cinci luni distanţă, ceea ce înseamnă că multe s-ar putea schimba de acum până pe 5 noiembrie, iar unii strategi republicani cred că vestea condamnării lui Trump va avea o influenţă redusă asupra opticii alegătorilor până atunci.
Trump urmează să fie condamnat pe 11 iulie, iar sondajul a arătat că electoratul este divizat în legătură cu varianta ca fostul preşedinte să meargă la închisoare pentru infracțiunile sale, 53% dintre alegătorii înregistraţi spunând că nu ar trebui să fie închis din cauza scandalului Stormy Daniels şi 46% spunând că el ar trebui să meargă în detenţie.
Încarcerarea nu l-ar împiedica pe Trump să facă campanie sau să preia funcţia dacă ar câştiga. Audierea sa în vederea condamnării va avea loc cu doar câteva zile înainte ca Partidul Republican să-l nominalizeze oficial drept candidat la preşedinţie, la convenţia sa din Milwaukee.
52% dintre alegători spun că acuzarea a vizat în principal respectarea statului de drept, în timp ce 46% consideră că este vorba despre încercarea de a-l împiedica pe Trump să se întoarcă la Casa Albă.
Ce pedeapsă riscă Donald Trump
Trump a fost inculpat în alte trei dosare penale, dar disputele legale ar putea împiedica aceste procese să aibă loc înainte de alegerile din noiembrie.
Juraţii din procesul de la New York al lui Donald Trump au ajuns la concluzia că fostul preşedinte este vinovat în dosarul deschis pentru că ar fi ascuns în documente contabile o plată către vedeta porno Stormy Daniels, făcută cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din 2016, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă relaţie sexuală pe care ar fi avut-o cu el în 2006.
Trump va fi condamnat pe 11 iulie, dar majoritatea analiştilor spun că este puţin probabil să primească o pedeapsă cu închisoarea. Pentru falsificarea documentelor contabile, pedeapsa maximă este de patru ani, iar el a fost găsit vinovat pentru 34 de capete de acuzare, însă, potrivit CNN, nu poate cumula mai mult de 20 de ani de închisoare. Este însă doar o discuţie teoretică pentru că, de obicei, în cazuri ca al său, pedeapsa este amenda.