În așteptarea acestei mari sărbători, în toate bisericile din țară se pregătesc butoaie de mari dimensiuni cu apa care va fi sfințită duminică, 6 ianuarie. Aghiasma Mare va fi luată apoi de credincioși în sticle, va fi dusă acasă și folosită la sfințirea locuințelor, a animalelor din gospodării și a lucrurilor la care oamenii țin cel mai mult.
La Constanța, slujba de Bobotează va avea loc la malul mării, la fel ca în ultimii 18 ani. Arhiepiscopia a pregătit 200.000 de sticle în care va fi îmbuteliată apa sfințită în dimineața de 5 ianuarie, la Aghiasma Mică, în cadrul slujbei de la Catedrala Arhiepiscopală. Duminică, în ziua de Bobotează, se sfințește apa din butoaiele proaspăt reumplute și din cele duse cu carele trase de animale, pe faleza Cazinoului.
„Vom sfinți apa cu care se va merge prin oraș, iar cei rânduiți vor primi sticlele de apă sfințită din Ajun. Este apa cea vie, care nu se strică. E al 18-lea an de când sfințim apa, o ducem la malul mării și o împărțim credincioșilor care o duc apoi în casa lor”, spune IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Sticlele au fost etichetate și urmează să fie umplute cu apă, după sfințire, de către voluntari.
IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, simbolizând Arătarea Sfintei Treimi în apa Iordanului.
La Buzău, la Catedrala Arhiepiscopală din centrul orașului, vor fi umplute patru butoaie a câte 1.000 de litri fiecare.
„În aceste zile, în toate bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei se pregătesc vase cu apă curată care va fi sfințită duminică. Toti participanții vor putea lua Aghiasma Mare, din care vor gusta dimineața, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, când se încheie prăznuirea Botezului Domnului. Aghiasma Mare curăță sufletul și trupul”, spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, preotul Dragoș Olteanu.
Ca în fiecare an, va fi organizată și tradiţionala procesiune la râul Buzău, în care va fi aruncată crucea.
O amplă procesiune de Bobotează va fi organizată şi în Galaţi. După prânz, enoriaşii sunt așteptați la Biserica „Precista”, de unde vor porni către Faleza Dunării, unde va avea loc slujba de Bobotează. După oficierea slujbei de sfințire a apei, crucea va fi aruncată în apele Dunării pentru a fi adusă la mal de tinerii temerari. La final, gălăţenii vor primi Aghiasma Mare, cea care îi fereşte pe credincioşi de boli.
Și la Brăila, procesiunea de Bobotează va porni de la Catedrală către faleza Dunării, pe traseul Bariera Călăraşilor – Esplanadă. După slujba oficiată de Arhiepiscopul Casian Crăciun, va fi aruncată crucea în Dunăre. Brăilenii care se încumetă să se arunce în apele înghețate ale fluviului trebuie să prezinte înainte documente medicale care să arate că nu au afecţiuni cardiace.
La Tulcea, duminică la amiază, PS Visarion va conduce procesiunea clerului şi credincioşilor spre Faleza Dunării din oraș, unde va oficia Slujba Aghiasmei Mari, iar apoi va arunca crucea în apele fluviului.
De Bobotează, caii din Băilești, județul Dolj, orașul lui Amza Pellea, sunt stropiţi cu aghiasmă. Conform tradiţiei, dacă animalele sunt botezate, ele vor fi ferite tot anul de boli, vor avea putere și nu se vor prinde blestemele de ele. Evenimentul este găzduit, în fiecare an, pe platforma din faţa sălii de sport „Ada Nechita”, din oraşul Băileşti.
De asemenea, proprietarii de cai vor defila cu animalele prin faţa unui juriu, la finalul competiţiei urmând să fie desemnat cel mai frumos cal. Totodată, în zona oraşului Segarcea, preoţii vor intra în vii, pe care le vor stropi cu apa sfinţită pentru a avea rod.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro