În cadrul conferinței Eunic Mixers #9, reprezentanți din Germania, Austria și Belgia au vorbit despre oportunitățile din fiecare țară în parte și de ce studenții n-ar trebui să renunțe la visul lor de a studia peste hotare, nici măcar în pandemie, potrivit publicației Școala 9.
„Aș vrea să-i încurajez pe studenți să nu aștepte prea mult în a alege facultatea, că nu vom ști când ne vom întoarce exact la normalitate, poate fi chiar anul viitor și pierd oportunitatea”, a spus Gerhard Volz, reprezentantul Agenției Austriece pentru Educație și Internaționalizare.
În jur de 3.500 de tineri români studiază în Germania, fără a-i pune la socoteală pe cei din diaspora sau pe studenții Erasmus. În jur de 1.700 aleg să studieze în Austria. Reprezentanții birourilor de schimburi internaționale speră că numărul lor se va menține, în ciuda pandemiei.
„În Germania, universitățile încep pe la jumătate lui octombrie. Dacă totul merge bine cu vaccinarea, poate ne întoarcem în săli din octombrie”, a spus Michael Jaumann, de la Serviciul German de Schimburi Academice DAAD, pentru Școala 9.
În același timp, ca să-i sprijine în această perioadă, universitățile nemțești au gândit programe de ajutor psihologic sau financiar. La fel și în Austria, și în Belgia.
„Măcar jumătate dintre studenții care își planificaseră să plece în străinătate au și plecat, chiar în această perioadă. Da, sunt vremuri ciudate, vor învăța la distanță, dar chestiunea se pune așa: poți fi carantinat acasă sau poți fi carantinat la destinația din afară”, a spus specialistul austriac.
Belgienii vor să-i atragă în continuare pe studenții români prin mediul multicultural. „Dacă te afli în metroul belgian vreo zece minute, poți să auzi în jurul tău vorbindu-se 50 de limbi diferite. Este foarte interesant”, a spus Bertrand Fonteyn, atașat academic și cultural pentru regiunea Wallonia-Bruxelles, în Serbia.
Puteți citi mai multe despre oportunitățile de studiu peste hotare, pe Școala 9.
Foto: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro