Documentul de 67 de pagini, cunoscut sub numele de „Directiva-cadru pentru apărare generală” și publicat în această săptămână, prevede transformarea completă a vieții cotidiene a cetățenilor germani în caz de război.
Este un nou semn al modului în care Germania, care a avut o poziție ferm antimilitaristă după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost forțată să își adapteze politica de securitate în urma războiului Moscovei împotriva Ucrainei.
Astfel, în condiții de război, recrutarea în armată ar fi obligatorie, iar muncitorii calificați cu vârste de peste 18 ani ar putea fi obligați să ocupe anumite locuri de muncă, inclusiv în brutării și în oficiile poștale. Medicii, psihologii, asistenții medicali și veteranii ar putea fi, de asemenea, redistribuiți în roluri militare și în serviciul civil.
De asemenea, ar urma să se introducă raționalizarea. În cazul în care rezervele de alimente se vor diminua, guvernul ar urma să creeze stocuri de alimente pentru a le oferi cetățenilor „o masă caldă pe zi” pentru o perioadă de timp nedeclarată, arată documentul. Rezervele federale ar include alimente precum orez, legume și lapte condensat.
Alte resurse cheie, cum ar fi benzina și uleiul, ar putea fi, de asemenea, raționalizate pe cartele, în cazul în care devin rare.
Documentul prezintă și măsuri de protecție civilă, inclusiv transformarea stațiilor de metrou în buncăre improvizate și pregătirea spitalelor pentru un aflux de pacienți.
După prezentarea acestor planuri, ministrul german de interne Nancy Faeser a declarat că este necesar ca țara sa să se înarmeze mai bine în fața agresiunii rusești.
„Agresiunea rusă a schimbat complet situația de securitate în Europa, în rândul partenerilor noștri din estul UE și NATO, cum ar fi în statele baltice, dar și din cauza amenințărilor hibride, cum ar fi atacurile cibernetice, spionajul și dezinformarea”, a spus ea.
Civilii ar trebui să se ajute singuri
Documentul avertizează că spitalele din Germania ar trebui să se pregătească pentru a trata un număr mare de pacienți pe o perioadă lungă de timp.
Mai mult, în cazul izbucnirii războiului, populația germană nu ar trebui să se bazeze pe „ajutor organizat de guvern”, din cauza posibilității „ca pagube să apară simultan într-un număr mare de locații”.
Prin urmare, documentul precizează că civilii trebuie să fie pregătiți să se ajute singuri în primul rând, precum și să ofere ajutor vecinilor acolo unde este posibil.
Subsolurile, parcările subterane și stațiile de metrou ar trebui folosite ca buncăre temporare, se arată în document, adăugând că atacurile ar putea avea loc cu „timpi de avertizare extrem de scurți”.
Mass-media digitală și de difuzare din Germania vor fi obligate prin lege să partajeze imediat informații importante transmise de autorități. În calitate de radiodifuzor de stat al Germaniei, Deutsche Welle ar fi obligat din punct de vedere legal să furnizeze guvernului informații cu privire la orele de difuzare pentru anunțarea noilor legi, reglementări și actualizări.
Autoritățile vor avea puterea de a evacua civilii în anumite zone, deși familiile nu ar trebui separate, se arată în document.
În timp ce serviciile meteo germane sunt de așteptat să continue chiar și în caz de urgență, autoritățile ar putea interzice sau restricționa publicarea prognozelor.
„Pregătiți de război până în 2029”
Planurile actualizate ale Germaniei vin în momentul în care președintele rus Vladimir Putin reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa securității Europei.
Miercuri, ministrul german al apărării a declarat, conform Des Spiegel, că „trebuie să fim pregătiți pentru război până în 2029”. Pistorius a adăugat: „Nu trebuie să credem că Putin se va opri la granițele Ucrainei când va ajunge atât de departe”.
În mod similar, membri ai guvernului britanic au subliniat nevoia ca țara să se pregătească pentru război. Fostul secretar al Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a declarat în februarie că „se apropie războiul” în Marea Britanie până la sfârșitul deceniului.