Procedura la care ar putea fi supuși elevii presupune prelevarea unui exudat din nasul și din faringele pacientului, cu un bețișor steril. Acesta este apoi introdus într-un dispozitiv asemănător testului de sarcină, care relevă dacă o persoana e sau nu infectată.
„Aceste teste au sensibilitate dacă se efectuează în primul rând persoanelor simptomatice, acolo sensibilitatea lor este corespunzătoare, însă în cazul persoanelor asimptomatice riscul de a avea un rezultat fals-negativ este ridicat până la 50%”, explica, zilele trecute, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru Libertatea.
Spre deosebire de testele rapide, testarea RT-PCR este precisă și poate indica infecția și la persoanele care nu au simptome. Deși procedura este mult mai simplă decât cea RT-PCR, care durează până la 24 ore, rezultatele pot fi eronate, dacă procedura nu este efectuată corect.
Andreea Moldovan a anunțat, sâmbătă, într-o intervenție la Digi 24 că testele antigen deja au ajuns la mai multe școli din țară, prin direcțiile de sănătate publică.
Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, a anunțat, ieri, că testarea rapidă a elevilor se va face de către asistenții medicali din școală.
„Pentru medicii școlari, medici de familie și asistenții medicali este importantă instruirea cu privire la testare, vor exista teleconferințe din partea DSP la fiecare nivel. Este esențial circuitul de raportare. Știm diferența dintre numărul de teste care se fac, respectiv, numărul de teste raportate. Nu puteam să navigăm prin această furtună decât dacă vedem lumină. Pentru asta este necesară testarea, dar și raportarea. Fiecare test trebuie să fie raportat în maximum 24 de ore la DSP”, a explicat, Vlad Voiculescu.
Testarea antigen
Formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea elevilor
Vlad Voiculescu a declarat, vineri, că testarea elevilor care au simptome este necesară pentru desfășurarea activității.
„Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, pentru copiii care au simptome în cabinete medicale sau într-un izolator. Când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică ce va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta e nevoie de colaborare cu conducerea unităţii de învăţământ”, afirma, ieri, ministrul sănătății.
Formularul privind acordul părinților pentru testare, mărul discordiei între Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu
„Acest formular vizează situațiile în care acel copil manifestă simptome. Va fi completat de către părinții elevilor care prezintă simptome, nu va fi completat de către toți părinții”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri seara, la Digi 24.
Anunțul ministrului educației vine după ce, ieri, Vlad Voiculescu le-a recomandat părinților să aducă formularul semnat în prima zi de școală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro