Cuprins:
Măsoară corect pereții
Pentru a afla cât tapet trebuie să cumperi, măsoară înălțimea si lungimea fiecărui perete în parte si calculează suprafața. Adună suprafețele pereților pe care intenționezi să îi acoperi cu tapet si cumpără cu cel puțin 20% mai mult tapet. În timpul procesului de aplicare vor exista si pierderi, datorită suprapunerii fâsiilor de tapet si datorită faptului că vei fi nevoit să decupezi din fâșii când ajungi la capătul peretelui.
Îndreaptă și curăță pereții
Aceștia trebuie să fie curați, fără denivelări și fără urme de găuri sau umezeală. Trebuie scoase toate cuiele din perete înainte de a începe montarea tapetului. Șlefuiește pereții, spală-i cu un burete înmuiat în apă călduță și detergent de vase, pe care îl storci bine apoi. Lasă pereții să se usuce bine înainte de a aplica tapetul. Scoate și întrerupătoarele electrice și aplicele de pe pereți. Le vei montata după aplicarea tapetului.
Procură-ți uneltele necesare
Ai nevoie de: perie pentru tapet, foarfece, creion, cutter, fir cu plumb, riglă, nivelă cu bulă, adeziv, scară. Există mai multe tipuri de adeziv, pentru fiecare tip de tapet, care poate fi: de hârtie semilavabil sau lavabil, de vinil, cu reliefuri, de trestie sau din material textil.
Decupează toate fâșiile
Astfel nu pierde vremea când ești cu adezivul pe pereți. Adaugă un plus de 5 cm sus și jos pentru eventuale ajustări. Numerotează fâșiile pe dos, în ordinea aplicării. Toate se aplică în același sens!
Aplică adezivul cu ajutorul pensulei pe prima jumătate a fâșiei
Îndoaie partea încleiată peste ea și apoi încleiază cealaltă jumătate. Așteaptă câteva minute, între 5 și 15 minute, în funcție de grosimea tapetului. Timpii vor fi identici pentru toate, pentru a marca decuparea. Elimină partea respectivă și lipește tapetul.
Cum aplici prima fâșie
Lipește fâșia începând din capătul peretelui, de sus în jos. Folosește o scară cu suficiente trepte care să îți ușureze lipirea tapetului începând de la nivelul tavanului. Prima fâșie trebuie pusă perfect deoarece reprezintă etalonul. Se începe dintr-o parte a ferestrei.
Se trasează o linie perfect verticală, cu ajutorul firului de plumb, la 50 cm de fereastră. Aceasta va fi linia pe care se va aplica prima fâșie. Dacă e prima dată când faci această operație alege un tapet fără racordări la care fâșiile alăturate nu necesită potrivirea după un anumit model. Apoi, se va netezi suprafața fâșiei de sus în jos cu o perie pentru tapet.
Cum pui a doua fâșie
A doua fâșie se suprapune cu cel puțin 5 mm peste prima, ca să fii sigur că nu vor rămâne bucăți de perete neacoperite. Dacă tapetul are imprimeu, asigură-te că îl aplici în continuarea acestuia, fără să aibă decalaje supărătoare.
Ai grijă la colțuri
Nu încerca să aplici tapetul pe unghiul de 90 de grade, deoarece e imposibil să eviți cutele inestetice. Trebuie să lipești o fâșie de tapet cât mai perfect pe colțul peretelui, apoi să treci la peretele următor cu o nou fâșie și să te asiguri că cele două fâșii de tapet se suprapun pe o suprafață de câțiva milimetri.
Cum se pune tapet – trucuri
După ce ai aplicat tapetul în toată camera, finisează partea de sus, de lângă tavan, cu ajutorul unor ancadramente din gips sau polistiren.
Dacă aplici tapetul peste un alt tapet, nu trebuie sa îl cureți până ajungi la glet. Dezlipește cu atenție fâșiile vechi, cele cu model. Folosește o mașină electrică de șlefuit, pentru a reduce asperitățile. Tapetul se va aplica peste această bază cu ajutorul unui nou adeziv.