Fiecare partid a depus câte o listă de candidați pentru Camera Deputaților și pentru Senat, pentru fiecare județ și pentru București. Pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să atingă un prag electoral, care este de „5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin 4 circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali”.
Pragul electoral pentru un candidat independent reprezintă numărul de voturi „cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscriptiei in care a candidat”, adică rezultatul împărțirii numărului de voturi valabil exprimate într-o circumscripție la numărul de deputați sau senatori, care urmează să fie aleși acolo.
Repartizarea mandatelor se face tot folosindu-se coeficientul electoral, iar fiecărui partid „i se repartizează atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral al circumscripției electorale se include în voturile valabil exprimate pentru acea listă”.
Cum se face redistribuirea mandatelor?
Mandatele de parlamentar se distribuie în ordinea înscrierii candidaților pe lista de candidați. Apoi, voturile fiecărui partid care a atins pragul electoral rămase nerepartizate în urma procesului electoral sunt adunate la nivel național. Fiecărui partid îi sunt redistribuite mandatele care nu au fost alocate inițial, proporțional cu numărul de voturi rămase nerepartizate, pe baza unui nou coeficient electoral național.
Viitorul Parlament va avea 448 de parlamentari, cărora li se adaugă 18 deputați reprezentând minoritățile naționale.