Astfel, conform Ministerului Sănătății, carantinarea zonală se va aplica atunci când rata de infectare va fi peste nivelul de alertă, adică într-o localitate se vor înregistra 3 cazuri la 1000 de locuitori,
De asemenea, carantinarea zonală se va aplica și în cazul în care gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI, va fi mai mare de 90%, cu pacienți din zona respectivă.
Carantinare zonală se va realiza în condițiile:
- trend crescător pentru ultimele 14 zile;
- rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori);
- ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);
- ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;
- personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate;
- personal sanitar in/suficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție;
- gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă;
- populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.
Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
Decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
În ceea ce privește carantinarea persoanelor, aceasta se va impune în cazul persoanelor care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu Covid-19 sau în cazul persoanelor care vin din țări sau zone
cu risc epidimiologic ridicat.
Satul Cartojani din Giurgiu a intrat în carantină, aceasta fiind prima localitate căreia i se aplică carantinarea zonală în starea de alertă.
Carantinarea persoanelor se va impune pentru:
- persoanele care au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirrnată cu SARS- COV-2, prin testare cu metoda RT-PCR;
- persoanele care sosesc din țări si/sau zone cu risc epidimiologic ridicat, țări si/sau zone stabilite de catre INSP, în conditiile legii.
Carantina se va realiza, după caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locația declarată de aceasta sau în spații special desemnate de către autoritățile competente.
Medicul curant sau organele de control recomandă carantina. Medicul curant are obligația de a informa în termen de maxim 2 ore direcția de sănătate publică judeteana sau a municipiului Bucuresti, care confirmă sau infirmă, măsura carantinării persoanei în spațiul special desemnat de autorități.
Reprezentantul direcției de sănătate publică (DSP) emite o decizie administrativă privind carantinarea persoanei în spatiul special desemnat de autoritati în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medicul curant.