Studentii care urmeaza sa dea licenta anul viitor trebuie sa stie ca, in functie de facultate, examenele vor fi sustinute dupa metodologii diferite. Pentru ca in urma cu doi ani s-a hotarat ca durata invatamantului superior sa se comaseze cu un an, in 2008 isi vor da licenta doua generatii: cei care au studiat 4 ani, dar si cei care au stat pe bancile facultatii doar 3 ani, pentru aceeasi diploma.
Libertatea va prezinta modalitatea in care se va sustine examenul de licenta la cateva facultati din Bucuresti si din tara, unde a fost deja stabilita metodologia dupa care se va face examinarea.
Universitatea Bucuresti
Drept: Pentru ambele generatii se va sustine o proba scrisa si se va renunta la lucrarea de diploma.
Geografie: Cei care termina 4 ani vor da examenul de licenta, conform metodologiei din anii precedenti. Cei care termina 3 ani vor da examen scris si vor sustine si o lucrare de diploma, cu un numar limitat de pagini.
Istorie: Seria de absolventi de 4 ani va da examenul de licenta ca in anii trecuti. Seria de 3 ani va avea o proba unica: sustinerea lucrarii de diploma.
Universitatea ‘Spiru Haret’
‘Licenta va consta intr-o examinare computerizata. Este vorba de 50-100 de intrebari tip grila, adevarat-fals sau asocieri’, ne-a spus Constantin Mecu, prorector al Universitatii.
Academia de Studii Economice
Ambele promotii vor sustine numai lucrarea de diploma.
Universitatea ‘Lucian Blaga’ – Sibiu
Facultatea de Stiinte Economice: Cei care termina 4 ani vor da o lucrare scrisa, plus lucrarea de diploma, iar cei care termina 3 ani, doar lucrarea de diploma.
Facultatea de Drept ‘Simion Barnutiu’: Ambele generatii vor sustine o proba scrisa si lucrarea de diploma.
Universitatea de Vest – Timisoara
La Facultatea de Litere, la Istorie si la Teologie, studentii care au terminat 4 ani vor da o proba scrisa si o proba orala care consta in prezentarea diplomei. Cei care au terminat 3 ani vor sustine doar lucrarea de diploma.
Ce spun reprezentantii ministerului
‘Acesta este primul an in care vor da licenta si studentii „Programului Bologna” (n.r. – comasarea cu un an a duratei studiilor universitare). Licenta se hotaraste de catre consiliul profesoral al facultatii, pentru fiecare an universitar, cu avizul senatului institutiei. La cele mai multe facultati vor fi doua probe: verificarea cunostintelor generale (scris sau oral, in functie de decizia consiliului profesoral) si prezentarea proiectului de diploma in fata comisiei’, ne-a spus Corneliu Munteanu, director management si programe universitare in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT).