„Este lumea noastră un loc atât de rău și lipsit de speranță ca în «Dont Look Up»?”. „Cum vă recunoașteți în film?”, i-a întrebat redacția pe mai mulți aleși din România. 

Victor Negrescu, PSD: „Filmul ne permite să ne chestionăm în mod real”

Victor Negrescu | Foto: Hepta

„Societatea în care trăim nu este încă precum cea expusă în film, însă evenimente precum Brexit-ul sau neîncrederea față de soluțiile medicale împotriva COVID-19 demonstrează că masele se pot manipula. Soluția este să investim mai mult în educație și în combaterea știrilor false”.

„În ciuda exagerărilor, filmul ne permite să ne chestionăm în mod real, la nivel de societate, cu privire la efectele știrilor false și ale neîncrederii în instituții. Din păcate, dependența față de sondaje și de rețelele sociale face ca unii politicieni să se comporte astfel. Și în România vedem des accente populiste, propuse de politicieni din noile partide, care sunt dispuși să facă orice pentru un plus de notorietate”, spune europarlamentarul PSD Victor Negrescu. 

Iulian Bulai, USR: „Sunt sigur că și despre mine, și despre orice politician român se pot face satire”

Ioan Bulai | Foto: Hepta

„Filmul e o satiră, nu o reprezentare obiectivă a lumii. Lumea e, după mine, la unul dintre multele puncte de cotitură în care s-a aflat în istoria ei, iar viitorul cred că se joacă în funcție de cum răspundem la amenințările grave ale momentului – încălzirea climatică, efectele pandemiei, creșterea inechităților sociale. Dar sunt convins că nici autorii filmului nu cred lumea ca fiind un loc rău și fără speranță”, spune deputatul USR Iulian Bulai. 

„«Dont Look Up» satirizează, în principal, realități americane, sunt trimiteri foarte transparente la Donald Trump. O satiră a politicii românești ar arăta cu totul altfel. Abia aștept să văd și așa ceva; sunt sigur că și despre mine, și despre orice politician din România se pot face satire”.

Diana Buzoianu, USR: „Imaginea din film a politicianului are tot sensul”

Diana Buzoianu | Foto: Faceboom.com / Diana Buzoianu

„Filmul îl citesc mai mult în nota unui semnal de alarmă decât ca pe o concluzie pentru lumea noastră. Este o comedie neagră și trebuie privită ca atare. Realitatea e mult mai complexă și de multe ori să etichetăm atât de ușor oamenii ajunge să îi dezumanizeze pe cei din jur. Pentru un film însă, ideile mi se par destul de puternice pentru a ne face să ne gândim la cum vrem să schimbăm viitorul”, este de părere deputata USR Diana Buzoianu. 

„Știu că putem mai bine și știu că sunt oameni buni care pot să ne îndrepte în direcția potrivită. În film nu se văd foarte clar acești oameni, dar am încredere în luptătorii pentru dreptate, în visătorii incurabili, în contestatarii care știu că vor schimba lumea și în cei care construiesc în fiecare zi un material invizibil incredibil de valoros: speranța”.

În contextul încrederii din ce în ce mai scăzute în politicieni, imaginea din film a politicianului are tot sensul. Eu am intrat în politică tocmai pentru că nu mai aveam încredere în oamenii de la masa deciziilor, deci înțeleg perfect portretul creat.

Diana Buzoianu:

„E important să aducem în politică din ce în ce mai mulți oameni care acționează exact contrar celui din film: cu gândul că poate cel mai important lucru este să iei decizii corecte, care pot salva vieți, mai ales atunci când știi că ele nu sunt populare și să fii împăcat că asta poate însemna pentru tine să faci un pas în spate ulterior”.

Bogdan Gheorghiu, PNL: „E o realitate pe care o trăim cu toții”

Bogdan Gheorghiu | Foto: Hepta

„Este, din păcate, o realitate pe care o trăim cu toții legat de ceea ce stârnește astăzi interesul public”, a comentat deputatul PNL Bogdan Gheorghiu, fost ministru al culturii în Guvernul Cîțu. 

„A fost portretizat nu doar politicianul, ci și mass-media și ceea ce prioritizează ea. Și cred că cele două tipuri de comportament au și o legătura de cauzalitate”, a mai spus Gheorghiu.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News