Comparativ cu țările din Uniunea Europeană, în Portugalia doar 16% dintre angajați consideră că nu ar rezista în domeniul în care activează până la 60 de ani. În Italia procentul este de 21%, iar în Germania de 17%.

Neașteptat, sub noi sunt francezii și slovenii. Locuitorii din Hexagon consideră în proporție de 44% că nu se văd să își păstreze locul de muncă la 60 de ani, iar procentul slovenilor este de 43%.

Îndoielile sunt provocate de mai multe motive. Sunt factori de presiune care generează efecte psihologice negative. Stresul cronic, starea de tensiune, lipsa de control, lipsa suportului social și neîmplinirea profesională se află pe lista problemelor care îi afectează pe oameni.

„Rapoartele arată o creștere a riscului de deteriorare a sănătății mentale a angajaților, iar efectele acestui fapt sunt foarte greu de măsurat sau estimat. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe organizații includ în strategiile lor de HR planuri de transformare și adaptare la noile realități, cu obiective clare, ce vizează retenția angajaților talentați și productivi, reorganizarea pentru eficiență sporită și dezvoltarea de noi competențe pentru a facilita adaptarea la schimbări. Ar fi ideal dacă aceste companii, prin liderii lor, ar putea să pună mai mare accent pe pregătirea mentală a echipelor”, a declarat Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt România.

Cum vor schimba situațiile economice și sociale dorințele și speranțele oamenilor

Provocările economice și sociale vor continua și în următoarele luni, potrivit analizei Arthur Hunt România. Modificările fiscale aduc schimbări importante în mai multe sectoare-cheie din economia țării. În domeniul IT, s-ar putea observa, în 2024, o limitare a creșterii remunerațiilor sau a recrutărilor.

De asemenea, sectorul imobiliar și cel bancar ar putea întâmpina dificultăți din cauza unui eventual ritm mai încetinit al construcțiilor. Asta ar provoca un acces limitat la credite.

Urmărește-ne pe Google News