Jurnaliștii ucraineni îl citează pe președintele Fundației „Bureatia liberă”, Aleksandra Garmajapova, care a declarat că 150 de bureați (popor din sud-estul Siberiei) s-au întors acasă, refuzând să lupte pe teritoriul Ucrainei.

Soldații ucraineni călătoresc cu un tanc pe un drum din regiunea Donețk pe 20 iulie 2022, lângă linia frontului dintre forțele ruse și ucrainene. Rusia a declarat miercuri că desfășurarea unor discuții de pace cu Ucraina nu are sens „în situația actuală”, deoarece Moscova continuă ofensiva în țara prooccidentală. Un înalt diplomat al Rusiei a mai spus că obiectivele militare ale Moscovei în Ucraina nu se mai concentrează „doar” pe estul țării, adăugând că proviziile de arme occidentale au schimbat calculul Kremlinului. Foto: Profimedia

Militarii au fost amenințați cu pușcăria pe teritoriul republicii populare autoproclamate Lugansk. Peste 500 de bureați au solicitat sprijin juridic din partea Fundației „Bureatia liberă” și nu știu cum să se întoarcă legal acasă.

Militarii bureați se tem să nu fie trimiși în prima linie a frontului fără echipamentul necesar, ca să fie uciși. Cum se spune, nu va fi găsit cadavrul, nu va fi dosarul penal deschis, scrie presa ucraineană.  

Militarii din Siberia se înscriu în armata rusă pentru bani

Sudul Siberiei este o zonă economică depresivă, de aceea bureații și alte popoare se înscriu în armata rusă pentru bani. Ei sunt militari disciplinați, dar slab pregătiți.

„Jefuirea civililor și uciderea lor sunt considerate de ei ca fiind ceva normal. Ei se simt ca la  vânătoare – cu glorie, trofee și pradă”, consideră expertul militar Vladislav Voloșin.

Publicația ucraineană Obozrevatel scrie că până în momentul de față, în Ucraina au murit foarte mulți reprezentanți ai diferitelor etnii. Rușii nu au fost trimiși pe prima linie a frontului. 

Bureații fug, iar daghestanezii depun armele

În Bureatia a avut loc un mic protest al soțiilor militarilor care au fost trimiși în Ucraina fără să fie anunțați, direct de la exercițiile din februarie din Belarus. Creșterea numărului de militari uciși în timpul războiului din Ucraina îi determină pe bureați să rezilieze contractele cu armata rusă.

Un alt exemplu este decizia unui grup de 300 de militari daghestanezi (popor din zona Caucazului) de a depune armele și a părăsi Ucraina. Este vorba de brigada nr. 136 separată din Republica Daghestan.

Procuratura militară a Federației Ruse se ocupă de aceste cazuri. Fiind amenințați cu pușcăria, o parte din militarii daghestanezi s-au întors în Ucraina. În afară de aceasta, cei peste 3.300 de militari din Daghestan sunt incluși în lista Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei a persoanelor acuzate de comiterea crimelor de război. Dacă vor fi luați prizonieri, posibil să fie judecați potrivit legislației ucrainene. 

Armata rusă este demoralizată

Presa ucraineană trage concluzia că armamentul pe care-l primește Ucraina din Occident zădărnicește eforturile Rusiei de a ocupa noi regiuni ale țării, crescând numărul militarilor ruși uciși. 

Potrivit oficialilor de la Kiev, în Ucraina au fost uciși peste 38.550 de militari ruși.  Armata rusă pare demoralizată, scrie Obozrevatel. 

RIA Novosti raportează despre uciderea naționaliștilor ucraineni

În același timp, agenția națională de știri a Rusiei RIA Novosti informează despre succesele „operațiunii speciale” desfășurate pe teritoriul Ucrainei.

ODESA, UCRAINA – 16 IULIE 2022 – Un val de fum se ridică deasupra unui depozit comercial și industrial lovit de o rachetă rusească, Odesa, sudul Ucrainei. Foto: Profimedia

Presa rusă raportează despre 8 depozite cu muniții distruse în regiunea Odesa, 40 de naționaliști și 200 de rezerviști uciși într-o singură zi. De asemenea, este amintit faptul că armata rusă a distrus două avioane de luptă ucrainene și un lansator de rachete Harpoon, primite de Ucraina de la SUA.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News