Apetrei S., Bucuresti: „Cum se poate face iesirea din indiviziune cu privire la apartamentul pe care l-am mostenit impreuna cu copiii? Pot vinde cota parte dobandita?”
Oricare din persoanele care au un drept de proprietate comuna asupra unui bun, in cazul dv. apartamentul mostenit, pot cere iesirea din indiviziune, putandu-se ajunge la impartirea bunului prin partaj voluntar, prin invoiala partilor sau prin partaj judiciar daca partile nu se inteleg. In ce priveste partajul voluntar, mostenitorii pot sa puna capat starii de indiviziune, fara indeplinirea vreunei formalitati, dar e bine sa intocmiti un inscris, autentificat de notarul public. Daca in masa succesorala exista si un imobil-teren partajul se va realiza obligatoriu prin act notarial.
Daca ceilalti comostenitori refuza impartirea prin buna invoiala, oricare din acestia se poate adresa instantei de judecata, partajul devenind judiciar. Competenta pentru a solutiona aceasta cerere, in cazul dv. este Judecatoria in raza careia s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului. Exista de asemenea posibilitatea ca dv., in cazul in care doriti, sa vindeti cota dv. fie unuia dintre ceilalti comostenitori, fie unei alte persoane.
De regula, partajul se face in natura, iar daca acest lucru nu este posibil, instanta va recurge la atribuirea bunului unuia dintre comostenitori (de regula celui care are o cota mai mare), ceilalti urmand sa primeasca partea lor in sume de bani. In situatia in care nici una dintre aceste modalitati nu este posibila, atunci se va proceda la vanzarea bunului la licitatie, dar aceasta este o solutie extrema si putin probabila in cazul dv.

 
 

Urmărește-ne pe Google News