Regina Elisabeta a II-a a murit joi seara, pe 8 septembrie, la castelul Balmoral din Scoția, după ce a stat pe tronul britanic timp de 70 de ani. Însă sfârșitul unei domnii înseamnă începutul alteia și atrage după sine o serie de schimbări. 

Regina este urmată la tron de fiul său cel mare, care va domni sub numele de regele Charles al III-lea.

În calitate de șef de stat, chipul reginei Elisabeta a II-a a apărut pe diverse obiecte emise de instituțiile statului, cum sunt monedele, bancnotele și timbrele. Acestea vor fi înlocuite cu unele care să-l înfățișeze pe noul rege, Charles. Publicația britanică Manchester Evening News explică procedura de înlocuire a banilor și cât timp va dura până când vor fi emise noile bancnote și monede.

Monedele cu chipul noului rege îl vor înfățișa privind spre stânga, în vreme ce efigia reginei Elisabeta a II-a o înfățișa privind spre dreapta. Încă din secolul al XVII-lea s-a păstrat tradiția ca efigiile a doi monarhi succesivi să alterneze profilurile acestora.

Însă va dura câteva luni până când noii bani vor intra pe piață, fiind necesar un întreg proces de creare al acestora, de la desenare până la printare.

Mai întâi, comitetul consultativ al Monetăriei Regale trebuie să-i trimită ministrului de Finanțe (post deținut în prezent de Kwasi Kwarteng) recomandări pentru noile monede și apoi să obțină aprobarea regală. Ulterior, sunt alese modelele, care trebuie aprobate din nou de ministrul de Finanțe. Iar ultimul cuvânt îl are regele. 

Cât va dura până la punerea în circulație a noilor bani

Până când se va încheia acest lung proces, Banca Angliei a confirmat că vor fi în continuare valabile actualele bancnote și monede, care vor fi scoase din uz în mod gradual. Cel mai probabil peste un an vor fi prezentați publicului banii cu chipul regelui Charles. 

În prezent, sunt în circulație 4,5 miliarde de bancnote cu chipul reginei. Înlocuirea lor cu noii bani, care să-l înfățișeze pe Charles, va dura cel puțin doi ani, scrie The Guardian.

Monedele cu chipul reginei Elisabeta au apărut abia în 1953, după un an de la urcarea sa pe tron. Banca Angliei scrie, într-o declarație publicată pe site-ul oficial, că Elisabeta a II-a a fost primul monarh care a apărut pe bancnotele emise de banca națională. „Portretele memorabile ale Reginei sunt sinonime cu unele dintre cele mai importante lucruri pe care le facem”, scrie Banca Angliei.

Prima dată când chipul reginei a apărut pe o bancnotă a fost în 1960, pe hârtia de 1 liră. Imaginea a fost creată de designerul Robert Austin, însă mulți au considerat că portretul este prea sever. 

Chipul Elisabetei a II-a apare și pe banii din statele din Commonwealth – pe bancnotele de 20 de dolari din Canada, pe monedele din Noua Zeelandă și pe toți banii emiși de Banca Centrală din Caraibele de Est. 

Se vor schimba și timbrele

Conform aceleiași proceduri, se vor face și modificările pe timbrele britanice. Regele va trebui să pozeze pentru a i se realiza portrete sau sculpturi, pe care ulterior le va aproba ca să poată fi reprezentate pe timbre. 

Pentru primele timbre în calitate de monarh, regina a fost fotografiată de Dorothy Wilding, la trei săptămâni de la urcarea pe tron și, din nou, două luni mai târziu. Elisabeta a II-a a aprobat prima imagine în mai 1952. A păstrat acel portret până în 1967, când a fost înlocuit de o sculptură realizată de Arnold Machin. 

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News