Joi, 3 decembrie, pe e-mailurile mai multor prefecturi din țară a apărut un document legat de organizarea alegerilor în localitățile carantinate. Doar că amănuntele referitoare la deplasarea alegătorilor la secții nu sunt scrise într-o decizie, lege ori hotărâre guvernamentală, ci stau într-un simplu răspuns trimis de Raed Arafat către Biroul Electoral Central (BEC).

Un răspuns la o întrebare pe care și-au pus-o atât sutele de mii de cetățeni pe care alegerile îi vor prinde în localități carantinate, cât și experții electorali de la think tank-ul independent Expert Forum.

În raportul „COVID-19 la parlamentare: de ce nu au învățat prea multe autoritățile din alegerile locale”, think tank-ul ridică problema deplasării la secția de votare atât pentru alegătorii prinși în carantina zonală, cât și pentru cei care au adresa de domiciliu într-o localitate carantinată, dar locuiesc în altă parte. Singurul răspuns primit de către Expert Forum a venit de la Biroul Electoral Central:

Vă comunicăm că BEC a luat toate măsurile necesare, de competența sa, pentru buna desfășurare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

Răspuns BEC către Expert Forum:

În același răspuns BEC recunoaște că a cerut clarificări pentru eventuale măsuri suplimentare de protecție de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Premierul Orban: „Se va stabili prin decizie BEC”

Totul se întâmpla în vreme ce singurele informații din spațiul public legate de cum vor fi organizate alegerile în localitățile carantinate erau frânturi din declarațiile contradictorii făcute de premierul Ludovic Orban.

La începutul săptămânii trecute, prim-ministrul spunea că deplasarea persoanelor la vot în localitățile carantinate va fi reglementată printr-o decizie a Biroului Electoral Central.

„Se va stabili prin decizie BEC. Dar, dacă mai e nevoie, se poate face o modificare la prelungirea stării de alertă, ca să fie inclusă acolo o excepție în localitățile aflate în carantină pentru a permite oamenilor să meargă la vot”, spunea pe 23 noiembrie premierul Ludovic Orban.

Cum se lăsa așteptată decizia BEC despre care vorbea Orban, acesta revine cu o altă strategie de votare pentru cei prinși de alegeri într-o localitate carantinată din România.

„Toți cetățenii care sunt în localități carantinate se vor putea deplasa fără nicio opreliște pentru a-și exercita dreptul de vot, în ziua votului, normal că motivul deplasării este exercitarea votului”, a declarat Orban într-o conferință de presă susținută luni la Guvern.

Doar că, nici atunci, nici acum, nu există nicio legislație sau decizie care să le asigure dreptul de a vota celor prinși în carantină zonală. 

Cu doar trei zile rămase până la alegeri, sute de mii de români din zeci de localități carantinate își pun întrebarea: „Eu cum votez?”

Nici prefecții localităților carantinate nu știu răspunsul

În aceeași confuzie sunt prinși și prefecții care au în administrație localități carantinate. Contactați de Libertatea, unii spun că așteaptă o hotărâre luată la nivel național, alții afirmă cu încredere că alegătorii nu au nevoie de nicio declarație pe proprie răspundere, deși lipsește complet cadrul legislativ.

Dar există și prefecți care au strecurat articole, prin care să acopere deplasarea la vot, în hotărârile de carantinare date de Comitetul Județean de Urgență. Așa este situația în Alba.

„Votează la secția de care aparțin. Fără declarație”, a răspuns Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, la întrebarea ziarului.

Ce spune Arafat

Doar că Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), coordonat de Raed Arafat, nu este de aceeași părere. 

Singurele indicii în scris despre cum vor avea loc alegerile parlamentare în localitățile carantinate există într-un răspuns al șefului DSU trimis miercuri, 2 decembrie, către BEC.

În răspunsul publicat de Mediafax, secretarul de stat explică faptul că „în perioada 5-7 decembrie 2020, persoanele care se vor deplasa în/din localitățile/zonele carantinate în vederea exercitării dreptului la vot ori pentru a-și îndeplini atribuțiile de membri implicați în organizarea procesului electoral, vor fi obligate să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere care să cuprindă fie motivul exercitării dreptului la vot, fie mențiunea cu privire la calitatea de persoană implicată în organizarea procesului electoral”. 

Decizia BEC nu completează o hotărâre a Guvernului

Răspunsul la o interpelare nu ține însă loc de lege, susține Septimius Pârvu, autorul raportului Expert Forum.

„Cred că la cum arată legislația în acest moment, nu vor putea ieși oamenii la vot în localitățile carantinate, fără declarație pe proprie răspundere, dar regulile pot fi diferite și de la localitate la localitate. Și nu e de competența BEC. Căci nu e realist să scrii într-o decizie ceva ce nu prevede legislația. De asta e nevoie de o hotărâre a Guvernului”, a explicat pentru ziar Septimius Pârvu.

Surse din Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) confirmă faptul că e imposibil ca BEC să dea o decizie bazată pe elemente ce lipsesc din legislația de bază, adică hotărârea 967 din 12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă.

Îndemnul „se va stabili prin decizie BEC” al premierului Ludovic Orban nu funcționează, pentru că deciziile instituției nu pot completa o hotărâre a Guvernului.

O clarificare legislativă este așteptată pe 4 decembrie

De altfel, prefecții consultați de ziar au spus că așteaptă mâine publicarea unei hotărâri guvernamentale privind organizarea alegerilor în localitățile carantinate.

„Mâine (n.r. – vineri) vor fi clare lucrurile, astfel încât alegătorii să știe ce au de făcut în zonele carantinate”, a spus și președintele AEP, Constantin Mitulețu, fără a confirma că are informații despre pregătirea unei hotărâri la Palatul Victoria.

Chiar și cu o hotărâre guvernamentală, clarificările legislative de care au nevoie sute de mii de români din zonele carantinate vin cu doar două zile înainte de alegeri. În ultima hotărâre de prelungire a stării de alertă, publicată pe 12 noiembrie, guvernanții au dedicat o întreagă anexă pentru a detalia măsurile speciale de care se va ține cont la votare. Dar au ratat să spună condițiile în care alegătorii din carantină zonală pot participa la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

De fapt, măsurile sunt copia exactă a celor luate cu ocazia alegerilor locale de la sfârșitul lunii septembrie. După o lună și jumătate, guvernanții nu au pus pe hârtie nici măcar o măsură în plus.

Chiar dacă se dă o hotărâre, mie mi se pare de neînțeles că o decizie vine abia în vinerea dinainte de alegeri.

Septimius Pârvu de la Expert Forum:

Hotărârea este așteptată de sute de mii de români, inclusiv de locuitorii unor mari orașe care vor prinde alegerile în carantină, precum Constanța (673 mii de locuitori), Sibiu (401 mii de locuitori), Alba-Iulia (63 mii de locuitori) și Blaj (20 mii locuitori). 

 
 

Urmărește-ne pe Google News