Navalnîi a fost reținut și trimis în detenție în 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu Novichok pe care a pus-o pe seama guvernului de la Moscova, acuzație negată în mod repetat de Kremlin.
Chiar și în timp ce se afla în spatele gratiilor, a continuat să îl atace pe Putin, denunțând invazia Rusiei în Ucraina și susținând protestele antirăzboi din întreaga țară prin mesaje transmise pe conturile sale de pe rețelele sociale.
Cu două zile înainte ca Rusia să declanșeze invazia în Ucraina, președitele rus Vladimir Putin a anunțat decizia Moscovei de recunoaștere a regiunilor separatiste Donețk și Luhansk din Ucraina.
Ce spunea Navalnîi cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina
Aflat în penitenciar, Navalnîi l-a comparat pe liderul de la Kremlin cu „un bunic care se îmbată la petrecerea de familie și îi enervează pe toți cu poveștile sale despre cum funcționează, de fapt, politica lumii”.
„Ar fi fost amuzant dacă bunicul beat nu ar fi fost un bărbat de 69 de ani care deține puterea într-o țară cu arme nucleare. Înlocuiți Ucraina în discursul său cu Kazahstanul, Belarusul, statele baltice, Azerbaidjan, Uzbekistan și tot așa, inclusiv Finlanda. Și gândiți-vă unde ar putea să îl ducă raționamentul pe acest bunic senil”, a afirmat atunci opozantul rus.
„Putin și hoții senili din Consiliul de Securitate și din partidul Rusia Unită sunt inamicii Rusiei și principala amenințare, nu Ucraina și nu Occidentul. Putin ucide și vrea să ucidă și mai mult. Kremlinul vă face și mai săraci. Salvarea Rusiei înseamnă să luptăm pentru înlăturarea lui Putin și a cleptocraților săi de la putere. Dar acum înseamnă și banala «luptă pentru pace»”, a mai avertizat, în urmă cu doi ani, Aleksei Navalnîi.
„Războiul cu Ucraina a fost declanșat pentru a distrage atenția de la problemele interne ale Rusiei”
Câteva zile mai târziu, după ce războiul din Ucraina începuse, Navalnîi a profitat de o audiere în instanță pentru a condamna invazia ordonată de Vladimir Putin, nota atunci The New York Times.
„Războiul cu Ucraina a fost declanșat pentru a acoperi jaful cetățenilor ruși și pentru a distrage atenția de la problemele interne ale țării, de la degradarea economiei sale”, a afirmat opozantul lui Putin, avertizând că războiul „va duce la un număr mare de victime, la vieți distruse și la sărăcirea continuă a poporului rus”.
„Apel la toată lumea să iasă în stradă și să lupte pentru pace”
Ulterior, la începutul lui martie 2022, după câteva săptămâni de război în Ucraina, Navalnîi a lansat, din spatele gratiilor, un apel către ruși, cărora le-a cerut să iasă în stradă pentru a contesta invazia din țara vecină, cu riscul de a ajunge în dubele polițiștilor și în închisoare.
„Rusia vrea să fie o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa acum. Dar măcar să nu devenim o națiune de oameni tăcuți și speriați. De lași care se prefac că nu observă războiul agresiv împotriva Ucrainei declanșat de țarul nostru, evident nebun. (…) Fac apel la toată lumea să iasă în stradă și să lupte pentru pace. Putin nu este Rusia”, sublinia atunci Aleksei Navalnîi.
Aleksei Navalnîi le-a cerut judecătorilor „să salveze Rusia”
Liderul opoziției ruse a lansat un alt apel în octombrie 2022, de data aceasta la adresa instanței care judeca un apel în cazul uneia dintre condamnările sale la închisoare.
În fața judecătorilor, Aleksei Navalnîi a afirmat atunci că războiul din Ucraina este „o crimă imensă” comisă de Vladimir Putin și cercul său de apropiați și le-a cerut magistraților să intervină pentru salvarea Rusiei.
„Noi suntem cetățeni, iar voi sunteți judecători! Stați în robe, sub steagul și stema țării. Vă cer să faceți ceva pentru a ne ajuta țara, pentru a o salva de acești nebuni, care distrug tot ce văd. Au ucis zeci de mii de oameni, vor mai ucide alte sute de mii – și amenință să ucidă milioane”, a cerut opozantul, citat de publicația independentă rusească Meduza.
„Știți foarte bine că totul se va sfârși foarte rău. Puteți vedea chiar dumneavoastră catastrofa. Sute de mii de oameni smulși de lângă familiile lor și aruncați în tranșee, unde vor muri în timp ce încearcă să-i ucidă pe alții”, a mai spus Navalnîi referindu-se la mobilizarea parțială decretată în toamna acelui an de Vladimir Putin în contextul războiului.
Cerere ca Rusia să revină la frontierele cu Ucraina stabilite în 1991
În apropierea împlinirii unui an de la invazia rusă în Ucraina, în februarie 2023, Navalnîi spunea că înfrângerea Rusiei este „inevitabilă”, a relatat AFP.
„Combinaţia dintre război de agresiune + corupţie + incompetenţă a generalilor + economie slabă + eroism şi mare motivare a celor care se apără nu poate duce decât la o înfrângere”, a transmis Navalnîi anul trecut, când a prezentat în 15 puncte opoziţia sa faţă de conflictul din Ucraina.
El a cerut atunci, printre altele, ca Rusia să revină la frontierele cu Ucraina stabilite în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, în care Peninsula Crimeea este inclusă în teritoriul ucrainean.
„Campanie electorală” împotriva lui Putin
În iunie 2023, tot din detenție, Aleksei Navalnîi a anunțat declanșarea unei „campanii electorale” pentru a-i convinge pe cetăţenii ruşi să se ridice împotriva războiului din Ucraina şi împotriva lui Vladimir Putin.
„O mare maşină de comunicare. O maşină a adevărului. Nu doar că dorim să o facem, dar o vom face pentru a ne uni forţele în lupta împotriva minciunilor lui Putin şi ipocriziei Kremlinului”, a transmis atunci opozantul liderului de la Kremlin.
Apel la protest față de Putin în ziua alegerilor prezidențiale
Un alt apel la adresa cetățenilor ruși a venit din partea lui Aleksei Navalnîi în acest an, pe 1 februarie, când i-a îndemnat pe oameni să protesteze față de președintele Vladimir Putin în ziua alegerilor prezidențiale din martie.
El a susținut că votul împotriva liderului de la Kremlin nu este suficient, acuzând că rezultatele vor fi manipulate. Astfel, Navalnîi a spus că prezența unor mulțimi mari de oameni la vot pe 17 martie la prânz ar trimite un semnal puternic, fără a pune pe nimeni în pericol.
„La ora 12.00 este deja o prezență mare la vot, sunt mulți oameni și este pur și simplu imposibil să fie identificați cei care votează «împotrivă». Acesta va fi un protest la nivel național împotriva lui Putin care va avea loc în apropierea casei tale. Este la îndemâna oricui, oriunde (în țară). Milioane de oameni vor putea lua parte. Și zeci de milioane de oameni să fie martori”, a propus Navalnîi.
„Mica mea activitate de agitație”
Iar în timpul unei audieri în instanță, pe 8 februarie, el a făcut apel la ruși să voteze pentru orice candidat, cu excepția președintelui Vladimir Putin, la alegerile prezidențiale de luna viitoare.
„Mi-am desfășurat mica mea activitate de agitație, după cum puteți vedea”, a declarat Navalnîi, citat de The New York Times.
Mesajele sale împotriva conducerii de la Moscova, transmise din spatele gratiilor, au avut un cost, spun aliații săi. El a trebuit să lupte chiar și pentru drepturi de bază, precum primirea de medicamente sau încălțăminte. Sănătatea sa a avut de suferit în detenție, fiica sa, Dasha Navalnaia, declarând pentru CNN că a fost ales în mod sistematic pentru a primi un tratament dur.
De altfel, în ultimul său mesaj publicat pe rețeaua X pe 14 februarie, Aleksei Navalnîi afirma că a primit 15 zile într-o celulă de pedeapsă.
Departamentul Serviciului Federal Penitenciar pentru Districtul Autonom Yamal-Neneț a anunțat vineri, 16 februarie, că Aleksei Navalnîi a murit în detenție.
În vârstă de 47 de ani, Aleksei Navalnîi a fost închis în 2021 și se afla într-un penitenciar cu regim special situat la aproximativ 65 de kilometri de Cercul Arctic, unde ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin.
Foto: Hepta