În baza acestor declaraţii, concluzia a fost că făptaşul s-a decis să comită crima în doar două zile, adică de la data când s-a anunţat câştigătorul examenului de conducere la spital.
Victima, fosta sa soție, obţinuse pe 8 ianuarie 2020 funcţia de director medical şi era profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ.
Un alt motiv al infracţiunii a fost şi divorţul intentat de soţie, în toamna anului trecut, din cauza firii violente a bărbatului. Ea făcuse și plângere la poliție împotriva soțului agresiv
După săvârşirea crimei, pe 10 ianuarie 2020, lui Sebastian Dumitru Patriche nu i-a putut fi luată o declaraţie completă, fiind afectat psihic după ce a realizat consecinţele faptei sale.
Dar astăzi, în ziua înmormântării femeii, acuzatul a oferit mai multe detalii privind crima comisă în acea zi. Din depoziţiile sale a reieșit premeditarea omorului şi mobilul, potrivit anchetatorilor.
„A recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, iar în timpul audierilor a susţinut că nu a suportat ideea că soţia sa se realizase profesional, la fel cum nu a suportat nici ideea că ea plecase de acasă şi locuia cu chirie în oraş. Asta cu atât mai mult cu cât el avea o situaţie precară, ba lucra, ba nu lucra“, a declarat Stelian Olteanu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, citat de Adevărul.
Dumitru Patriche le-a declarat anchetatorilor că regretă faptele petrecute, dar spune că acum este tardiv. Acuzatul nu a încercat să-şi facă apărări, adică să aducă vreun argument în favoarea sa, fiind resemnat în ceea ce urmează: trimiterea în judecată, procesul şi o eventuală condamnare.
„A spus că îi pare rău pentru ce a făcut, dar asta e. Îşi asumă răspunderea şi nu a formulat niciun fel de apărare, cu atât mai mult cu cât nici nu a contestat măsura arestării preventive“, a mai afirmat procurorul care instrumentează dosarul.
Dincolo de toate acestea, la prima audiere inculpatul susţinea că îşi iubea soţia şi că venise la spital în ziua omorului ca s-o felicite pentru postul obţinut, dar ancheta a arătat ulterior că altele erau intenţiile sale.
Până acum trei luni, când s-a angajat ca agent de pază la un magazin, Patriche fusese slujitor voluntar la biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Piatra Neamţ. El era paracliser şi palimar, ajutând la diverse acţiuni ale parohiei.
Preotul Ciprian Muraru nu-l credea capabil să ucidă, temându-se doar că era în stare să îți ia viața: „A fost voluntar la noi, la biserică. De trei luni a rupt legătura cu noi şi nu mai venea la parohie. Era o fire timidă şi nu-mi închipuiam că o să ajungă să ucidă. Îmi făceam griji că el o să se sinucidă“.
La fel credea și tatăl făptaşului, după cum a afirmat procurorul Olteanu: „Tatăl lui a susţinut că se aştepta ca el să facă un gest necugetat, dar mai degrabă împotriva lui, nu a soţiei“.
Bărbatul riscă între 15 și 25 de ani de închisoare
În data de 10 ianuarie, în jurul orei 16.00, autorul a venit la Spitalul Judeţean şi a urcat la etajul II, pe camerele de luat vederi observându-se că a mers direct în încăperea unde era biroul soţiei, încă asistentă şefă la secţia Chirurgie.
Victima, Anca Patriche, venise acolo pentru a-şi lua lucrurile personale, ea urmând să aibă alt birou, într-o clădire alăturată spitalului, după ce obținuse funcţia de director medical.
Între cei doi a fost o scurtă discuţie, după care soţul s-a năpustit asupra femeii cu un cuțit și a lovit-o de mai multe ori. Aceasta, rănită, a apucat să ţipe de două ori.
Ucigaşul a mai stat în încăpere o scurtă perioadă de timp, momenet în care victima agoniza, iar apoi bărbatul a ieşit pe hol.
Ţipetele victimei i-au au alertat imediat pe colegii săi, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea sa.
Dumitru Patriche s-a aşezat liniştit pe o bancă, fiind imobilizat de agenţii de pază până la venirea unui echipaj de Poliţie.
Victima, Anca Daniela Patriche nu a avut nicio şansă de supravieţuire, chiar dacă a primit ajutor medical imediat după ce a fost înjunghiată.
Din cele câteva lovituri aplicate cu un cuţit ce avea lama de 25 de centimetri, una i-a secţionat vena jugulară şi carotida.
Anchetatorii au considerat că este vorba despre o crimă cu premeditare, încadrarea juridică fiind omor calificat. Pentru această faptă, pedeapsa este între 15 şi 25 de ani de închisoare.
Marţi la prânz, în timp de Dumitru Patriche era audiat de către anchetatori, fosta soţie era condusă pe ultimul drum de către fiul de 24 de ani, student în Bucureşti, dar și de rude, prieteni și colegi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro