- Femeia a fost nevoită să plece din casa în care a trăit o viață, pentru că se dărâma pe ea. S-a mutat în casa fiicei sale, din comuna vecină.
- Primăria a decis să-i taie, din acest motiv, ajutorul de 142 de lei începând cu 1 februarie. Deși femeia muncește în comună pentru acei bani.
- „Ați văzut și dumneavoastră, controale de la minister, se anunță tot felul de minuni, să nu avem probleme”, justifică Cezar Filip, primarul comunei în care Vasilica are adresa din buletin.
- Ministerul Muncii a transmis către Libertatea un drept la replică în care explică faptul că „Dispoziția primarului (Cezar Filip) de încetare a ajutorului social începând cu data de 1 februarie 2021 a fost emisă în baza referatului întocmit de către asistentul social al primăriei Osica de Sus și a fost motivat prin faptul că beneficiara locuiește efectiv pe raza altei localități, neavând nicio legătură cu campania de verificare pe care o derulăm.”
„Nu mai pot să stau aici. Unde să dorm?”, spune cu amărăciune Vasilica, în dimineața de 5 februarie, încercând să descuie lacătul cu care și-a ferecat poarta. În papuci de cauciuc, cu spatele încovoiat, femeia pășește în curtea gospodăriei ei din satul Greci, comuna Osica de Sus, județul Olt, unde trăiește de la vârsta de 2 ani.
Când vrea să intre în casă, se desprind bucăți întregi din zid. Aici a copilărit, și-a crescut fiica, și-a îngrijit mama imobilizată la pat și tot aici s-a chinuit cu singurătatea în ultimii ani. Pereții înnegriți sunt acoperiți de un țesut roșu tuciuriu. Miroase a fum de la un foc de mult stins. Dintr-o fotografie din 73, zâmbește timid Vasilica, pe atunci școlăriță. La stânga și la dreapta ei, ca doi soldați mândri, bunicii ei.
Casa ei nu mai e „locuibilă”, sunt de acord și primarul, și asistentul social.
Vasilica își pierde singurul venit lunar
Ca să nu cadă casa peste ea, la propriu, femeia s-a mutat acum câteva luni la fiica ei, în Slătioara, o comună vecină. Mergea însă în Osica de Sus, de câteva ori pe lună, cu microbuzul, ca să presteze munca în „beneficiul comunității”, în schimbul ajutorului social. În valoare de 142 de lei, era singurul venit lunar al femeii. Îi ajungea de „lumină și pâine”. Ca să supraviețuiască, o mai ajută o soră de la București.
În România, 176.674 de persoane singure sau familii primeau ajutor social, numit venit minim garantat, în decembrie anul trecut. Suma variază de la:
- 142 de lei pe lună pentru o persoană singură, ca Vasilica,
- la 255 de lei pentru o familie cu două persoane,
- la 357 de lei pentru o familie cu trei membri,
- la 442 de lei pentru o familie cu patru persoane
- până 527 de lei la o familie cu cinci membri.
Suma medie plătită a fost de 265,7 lei.
Vasilica nu poate beneficia de pensie, pentru că nu are 15 ani lucrați oficial, stagiul minim de cotizare. „Am lucrat la CAP până s-au sfărâmat CAP-urile. Dar nu mă găsește nici acolo decât cu 8 ani”, spune aceasta.
Începând cu 1 februarie, femeia și-a pierdut și singura sursă de venit. Primarul a dat o dispoziție de încetare a ajutorului social, motivând că femeia nu mai locuiește în Osica de Sus, deci nu mai poate primi cei 142 de lei de acolo.
România, printre țările din UE care cheltuiesc cel mai puțin pe protecție socială
În decembrie, România a cheltuit aproape 47 de milioane de lei cu plata ajutorului social, la nivel național. Prin comparație, pentru indemnizația pentru creșterea copilului, statul a cheltuit 407 milioane de lei în aceeași lună, de aproape nouă ori mai mult.
La nivelul UE, România este printre țările care cheltuiesc cel mai puțin pe măsurile de protecție socială, fiind depășită doar de Irlanda sau Malta.
În 2018, a alocat 11,6% din PIB pe măsuri de protecție socială. Prin comparație, Franța a alocat 23,9% din PIB, Danemarca, 21,9%, iar Polonia, 16,2%.
Deși suntem la coada clasamentului, guvernanții români consideră că se cheltuie prea mult.
În aprilie anul trecut, premierul Florin Cîțu, pe atunci ministrul finanțelor publice, spunea că cele mai mari cheltuieli din buget sunt cele cu asistența socială și cu personalul, așa că acele sectoare trebuie reevaluate.
„La nivel de guvernare, i-am asigurat pe români că cei care pur şi simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duşi în spate de oamenii harnici”, a spus în ianuarie ministrul muncii Raluca Turcan, referindu-se la oamenii care primesc ajutor social.
Bilanțul pentru ministru și bilanțul pentru Vasilica
La finalul lui ianuarie, ministrul a declanșat o campanie națională de verificare a beneficiilor de asistență socială. Unul dintre scopurile declarate era identificarea persoanelor „cu adevărat vulnerabile”, pentru a le oferi „sprijin în acord cu nevoile lor”.
„Peste 9.000 de persoane vulnerabile au fost contactate de inspectorii sociali și alți peste 9.000 de beneficiari de venit minim garantat au fost consiliați de echipele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, în prima săptămână a campaniei naționale de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și de identificare a măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare. Echipele s-au deplasat în peste 300 de comune din toate județele țării”, a scris Raluca Turcan pe Facebook pe 10 februarie, făcând bilanțul primei săptămâni de campanie.
Pentru Vasilica, bilanțul primei săptămâni a fost altul. Nu a fost consiliată nici de inspectorii sociali, nici de echipele agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă. Doar i s-a tăiat ajutorul social.
Dezbatere pe lege. Miza: 142 de lei
Vineri dimineața, 5 februarie, primarul din Osica de Sus, Cezar Filip, nu a ajuns încă la birou. „E la ședință la Caracal”, spune cineva.
Mergem la biroul de asistență socială, unde lucrează o singură angajată, consiliera Maria Raicea. Primăria caută să mai angajeze un asistent social, dar nu se înghesuie lumea la țară, explică aceasta.
Biroul ei rezumă asistența socială din România: dosare peste dosare, depozitate pe masă, în dulap, pe jos.
În comuna cu aproape 5.000 de locuitori sunt puțini beneficiari de ajutor social: 34 de dosare în ianuarie. „Mai mult pentru asigurare medicală vin oamenii la ajutor social, să știți. Majoritatea, persoane în vârstă”, spune angajata.
„Persoane care au lucrat, dar nu pot să beneficieze de pensie. Nu au 15 ani. Au lucrat pe la CAP, au 5, 6, 10 ani. Ăsta e singurul ajutor”.
Vasilica e exact în aceeași situație. Totuși, ajutorul social al acesteia – singurul ei venit – a fost recent tăiat în baza unui referat semnat chiar de Maria Raicea, pe motiv că femeia nu mai locuiește pe raza localității.
Legea 416 privind venitul minim garantat spune doar că „cererea de acordare a ajutorului social și declarația pe propria răspundere se înregistrează la primarul localității în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința titularul”.
Femeia însă are domiciliul – adresa din buletin – tot în Osica de Sus. Și, chiar dacă de câteva luni stă la fiica ei, în comuna vecină, a continuat să-și facă orele de muncă în folosul comunității în Osica, în schimbul celor 142 de lei.
Conștiincioasă, dar degeaba
„Prestația și-o făcea. Era conștiincioasă”, admite Raicea.
Asistentul social are obligația de a face o anchetă socială, în baza căreia se aprobă cererea pentru ajutor social, conform Legii 416.
„Nu putem să ținem în plată și să dăm bani unei persoane care nu mai este pe raza localității”, explică consiliera.
Unde scrie asta în lege, o întrebăm. „E cam vagă treaba”, admite timid.
Își drege apoi glasul: „Eu sunt convinsă, că lucrez de atâta timp și toată lumea care a plecat din localitate, i-am încetat drepturile. Ancheta socială se face în prezența omului, să fie și să stea acolo”.
Doar că Vasilica nu mai poate sta într-o casă care se sfărâmă.
Umbra celor de la „județ”
Consiliera spune că păsuit-o câteva luni pe femeie. De ce i-a tăiat tocmai acum ajutorul?
Vine AJPIS-ul în control, merge la domiciliu, unde mergem la dumneaei? Ăsta e primul lucru pe care îl verifică.
Angajată asistență socială:
AJPIS sau Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecția Socială face în fiecare județ plățile pentru beneficii sociale și monitorizează modul de „acordare a sumelor pentru plata beneficiilor de asistenţă socială”.
E o instituție subordonată Ministerului Muncii. Campania Ralucăi Turcan se derulează prin intermediul angajaților din AJPIS, care merg la primăriile din toata țara, în controale.
„Se anunță tot felul de minuni”
Primarul din Osica de Sus, Cezar Filip, recunoaște, într-o conversație la telefon, că legea nu e clară, dar spune că i-a tăiat ajutorul Vasilicăi ca să nu aibă probleme.
„Ați văzut și dumneavoastră, controale de la minister, se anunță tot felul de minuni, să nu avem probleme”, spune Filip.
– Dumnevoastră ați vrut să nu aveți probleme acum, după ce ați auzit-o pe doamna Turcan?
– Da, da.
Filip promite că îi va repara casa Vasilicăi la primăvară, „să poată să locuiască și atunci îi punem dosarul în plată”.
Până atunci însă primarul arată cu degetul spre comuna vecină.
„Dumneaei poate să meargă la primărie la Slătioara și acolo poate să îi dea ajutor social, chiar dacă nu are domiciliu”, adaugă acesta.
Aproape 700 de controale în ultimii doi ani
Ministrul muncii Raluca Turcan a declarat în mai multe rânduri că se impun controale la nivelul primăriilor, pentru a verifica cum s-au acordat beneficiile de asistență socială.
„Sunt doi ani de zile de când astfel de controale nu au mai avut loc”, a spus ministrul în 16 ianuarie.
Dar informațiile obținut de Libertatea de la ANPIS/AJPIS arată altceva.
Între 2019 și 2020, perioada despre care ministrul Turcan spune că nu s-au făcut deloc controale, s-au făcut 688 de verificări privind acordarea de beneficii sociale.
Slătioara. „Nu are forme legale”
La primăria din Slătioara, angajații ridică din umeri. Spun că nu au ce face. Chiar dacă locuiește în comuna respectivă la fiica ei, Vasilicăi nu i se poate acorda ajutorul social, pentru că nu are reședința sau domiciliul acolo. Nu are forme legale.
Retrasă într-un colț, Vasilica e încadrată de un asistent social tânăr, Vali, și de un alt angajat al primăriei, dl Filip, mai în vârstă și cu ochelari, responsabil de dosarele pentru ajutor social.
Cei doi povestesc că au avut control de la AJPIS lunea trecută. „Sunt controale în toată țara, ca să fie mai puține ajutoare”.
„Noi nu putem acum să luăm oameni de pe stradă să le facem ajutorul social”, spune Vali. „Doar dacă își face mutație, dacă o ia fiica în spațiu”.
Filip îi explică colegului că nu are cum să o ia în spațiu, fiindcă fiica Vasilicăi stă la rudele soțului, fără forme legale, într-o casă pentru care nu e făcută încă succesiunea.
Primarul comunei, Savu Ungureanu, bagă capul pentru o clipă în birou, dar dispare după niciun minut.
„Punctul meu de vedere ăla este… Noi suntem deschiși la colaborare, nu-i nicio problemă, dar problema e că trebuie să… Noi am colaborat cu toate primăriile foarte bine”, spune primarul din mers.
„Suntem exonerați de orice problemă”
Asistentul social dispare și el o clipă. Se întoarce mai liniștit.
„Mi s-a spus acum de la AJPIS că prima condiție pentru aprobarea ajutorului social: domiciliu, viză de flotant sau reședința pe localitate. Până atunci, doamna se prezintă la Primăria Osica, nu are nicio treabă cu Primăria Slătioara”, spune angajatul din primărie.
„Ni s-a spus că noi suntem exonerați de orice problemă. În momentul când va avea (forme legale, n.r.), depune dosarul la noi, facem”, adaugă asistentul social.
Ambii angajați spun că cei de la Osica de Sus nu au procedat corect. „E o greșeală acolo”.
După jumătate de oră de discuții, concluzia e că Vasilicăi nu are cum să i se facă dosar pentru ajutor social în Slătioara, ca să primească cei 142 de lei lunar.
Ba chiar află că, de fapt, ar avea de returnat niște bani.
Nu mai poate primi, dar poate da
În octombrie anul trecut, Vasilica a primit în avans suma de 290 de lei, ca ajutor pentru încălzire, pentru lunile noiembrie-martie. Ajutorul se acordă tuturor beneficiarilor de venit minim garantat.
Fiind tăiată de pe listele pentru ajutor social începând cu 1 februarie, femeia nu mai beneficiază nici de ajutor de încălzire. Trebuie deci să dea înapoi o parte din banii primiți.
„Da, are de returnat pentru o lună. 58 de lei”, confirmă la telefon angajata de la asistență socială din Osica.
Vasilica e tot mai deznădăjduită. Și nimeni nu are nicio soluție pentru ea.
„Ce ați pățit?”
Mergem împreună cu Vasilica la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Olt în Slatina, un nou punct pe harta birocratică a acordării ajutorului social. E vineri la prânz, 15 minute până se termină programul. Femeia de 58 de ani, încălțată cu papuci de plastic, așteaptă în holul instituției.
Ne primește Maria Bubulincă, șef serviciu Compartimentul Beneficii de Asistenţă Socială. Spune că nu poate da declarații, pentru asta e nevoie de aprobarea Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), dar că va verifica situația femeii.
„Și ce ați pățit?”, o întreabă pe Vasilica. E pentru prima dată pe ziua respectivă când cineva dintr-o instituție publică îi pune întrebări femeii și are răbdarea să o asculte. Îi spune să ia loc.
Vasilica îi povestește situația.
– „Nu mai vor să mi-l dea că stau la fie-mea. Casa e dărâmată”.
– „Nu, nu există regula asta. Dacă dumneavoastră vă faceți orele, nu e motiv de suspendare”, spune Bubulincă cu o voce fermă.
„Rugămintea mea este să revocați”
Angajata de la AJPIS Olt o sună pe Maria Raicea, asistenta socială din Osica. O întreabă de ce i-a fost tăiat ajutorul Vasilicăi.
„Păi da, dar dânsa dacă are domiciliul legal în comuna dumneavoastră și stă la fiică-sa pentru că sunt condițiile care sunt, la casa care stă, credeți că e un motiv să încetați?”, o întreabă Bubulincă.
„Îi mai luăm și amărâții ăștia de bani? Că și așa sunt o grămadă”.
„Rugămintea mea este să revocați și să nu veniți cu încetarea. Să o lăsați în plată”.
Dincolo de hârtii
Angajata de la primărie e însă speriată de posibilitatea unui control.
„Nu este motiv de încetare faptul că dânsa are buletin de Osica de Sus, își face orele și își îndeplinește obligațiile. Dacă își stabilește domiciliul definitiv la Slătioara atunci aveți motiv de încetare. Da? Și indiferent cine vine în control, explicați-i asta. Și, dacă aveți probleme, să mă sune pe mine. Da? Bine. O zi frumoasă, la revedere”, adaugă femeia care conduce Compartimentul Beneficii de Asistenţă Socială.
Vasilica începe să plângă. Angajata îi dă un șervețel.
„Știți cum suntem, niște roboți de ăștia care câteodată lucrează numai hârtii. Dar lumea mai trebuie să gândească și dincolo de hârtii”, concluzionează Bubulincă.
Prezentăm integral dreptul la replică transmis de Ministerul Muncii
Având în vedere articolul publicat în data de 11.02.2021 în ziarul Libertatea sub titlul Cum și-a pierdut o femeie singurul venit lunar, de 142 de lei, după campania Ralucăi Turcan de verificare a ajutoarelor sociale. „Să nu avem probleme la controale”, considerăm că este oportună o clarificare a situației prezentate de dumneavoastră:
Conform Fișei tehnice a Campaniei naţionale de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și pentru identitifcarea măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă, anexată la Ordinul MMPS nr. 93/ 21.01.2021, au fost stabilite următoarele obiective:
Obiective generale:
- Eficientizarea utilizării fondurilor în sistemul de asistenţă socială şi îmbunătăţirea activităţii privind modul de acordare a beneficiilor de asistenţă socială.
- Identificarea oportunităţilor de creştere a ocupării persoanelor apte de muncă, precum şi identificarea celor mai vulnerabile categorii de beneficiari.
- Reducerea erorii şi fraudei în cazul beneficiarilor – persoane apte de muncă.
În cadrul acestei campanii, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială are următoarele obiective specifice:
- Determinarea celor mai vulnerabile persoane din cadrul beneficiarilor de ajutor social.
- Verificarea modului de stabilire şi acordare a ajutorului social.
Prin urmare, obiectivul asumat al acestei campanii derulate de AJPIS-uri este acela de a identifica persoanele care din cauza vârstei, nivelului de școlarizare sau a problemelor de sănătate nu pot fi integrate pe piața muncii, iar veniturile acestora sunt asigurate numai din măsurile de protecție socială acordate de la bugetul de stat. Pe de altă parte, orice eroare de supraincluziune în sistem va fi semnalată și se vor dispune măsurile firești de remediere.
Conform Metodologiei de realizare a Campaniei naționale de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă, entităţile supuse verificării sunt primăriile/DGASPC ale sectoarelor municipiului Bucureşti – compartimentele de specialitate care acordă ajutorul social situate la o distanță de maxim 50 km de localitatea în care AJPIS/ APISMB și AJOFM/ AMOFM își au sediul.
În perioada 01-10 februarie 2021, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Olt a verificat un număr de 8 primării, urmând ca primăria Osica de Sus să fie verificată în data de 15 februarie, conform planificării.
Referitor la cazul prezentat în articol, precizăm următoarele:
- Doamna Vasilica este beneficiară de ajutor social în cuantum de 142 lei/lunar, începând cu data de 01.11.2014, asigurare medicală prevăzută de lege și ajutor pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece.
- Dispoziția primarului de încetare a ajutorului social începând cu data de 1 februarie 2021 a fost emisă în baza referatului întocmit de către asistentul social al primăriei Osica de Sus și a fost motivat prin faptul că beneficiara locuiește efectiv pe raza altei localități, neavând nicio legătură cu campania de verificare pe care o derulăm. După cum am precizat deja, echipele AJPIS și AJOFM Olt NU au ajuns încă în localitatea respectivă.
- Doamna Vasilica nu putea primi consiliere din partea echipelor AJPIS și AJOFM, având în vedere că, potrivit calendarului campaniei de verificare, acestea vor ajunge în localitatea respectivă în data de 15 februarie. În momentul în care echipele vor fi prezente în comuna Osica de Sus, persoanele vulnerabile identificate aici vor primi sprijin și consiliere, în funcție de nevoile identificate în fiecare caz.
Nu în ultimul rând, tocmai în ideea de a nu pune în și mai mare dificultate o persoană vulnerabilă, după vizita de vineri, 5 februarie 2020, la sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Olt, a beneficiarei și în urma consultărilor dintre AJPIS și Primăria Osica de Sus, a fost revocată dispoziția de încetare emisă de primar astfel încât plata ajutorului social va continua în condițiile legii.
Pentru evitarea pe viitor a unor situații de natură a afecta drepturile persoanelor aflate în situație de extremă dificultate, la încheierea campaniei naționale se vor organiza întâlniri de lucru cu asistenții sociali din UAT-uri, pentru a discuta toate disfuncționalitățile constatate, soluțiile concrete de remediere a acestora, precum și modalitățile de sprijin, de consiliere și de intervenție în situații de risc social major.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro