Plângea şi implora iertarea

Martori la scenele crunte, câţiva rebeli au povestit: “Era speriat de moarte. Ne implora să nu tragem şi repeta întruna, plângând, «Ce v-am făcut eu? Sunt părintele vostru! Sunt părintele vostru!». Din mulţimea de rebeli, un puşti de 20 de ani s-a avântat spre al-Gaddafi, cu un pistol de 9 mm în mână. Nu a ezitat. A pus arma la tâmpla stângă a dictatorului şi a tras. Al-Gaddafi s-a prăbuşit la pământ, iar alţi rebeli i-au mai tras câteva gloanţe în picioare şi în abdomen. Era “Câinelui turbat al deşertului”, cum a fost supranumit al-Gaddafi, se terminase. Tânărul curajos a fost imediat ridicat pe braţe şi numit erou de rebelii alături de care luptase.

Plătea 3 milioane $ pe an pentru a-şi face o imagine de lider reformist

În ciuda excentricităţilor sale şi a unor atitudini ce puteau indica faptul că al-Gaddafi nu mai era pe deplin lucid, fostul lider libian făcea şi “mutări” bine gândite pe “tabla” politicii şi a percepţiei mondiale asupra sa. Astfel, începând din 2006, el a plătit anual unei firme specializate de relaţii publice suma de 3 milioane de dolari pentru “a-i construi” o imagine de şef de stat luminat, de lider reformist, deci “frecventabil” de orice putere democratică a lumii. Anul coincide cu cel al reluării relaţiilor diplomatice cu SUA şi al ştergerii Libiei de pe lista făcută de americani cu ţările ce sponsorizau terorismul.

A fost subiectul unei opere

În septembrie 2006, pe scena Operei Naţionale Engleze a avut loc premiera piesei “Gaddafi”, o compoziţie muzicală ce avea drept subiect chiar viaţa liderului libian. Opera a fost compusă de Steve Chandra Savale, cunoscut şi sub numele de scenă Chandrasonis sau Chandra Blunt, chitarist în trupa britanică de muzică electronică Asian Dub Foundation. Regia spectacolului a fost semnată de Antonia Bird, iar libretul, de Shan Khan.

Un puşti l-a executat cu un glonţ în cap pe colonel

E omul zilei în lume. Asta a scris presa despre tânărul libian Mohammed al-Bibi, 20 de ani, cel despre care rebelii spun că i-a tras un glonţ în cap lui al-Gaddafi. Cu alură de rapper, mai degrabă decât de luptător, purtând pe cap o şapcă a echipei americane de baseball New York Yankees, şi un tricou cu o inimă străbătută de o săgeată, al-Bibi a fost purtat minute în şir pe braţe de rebeli, timp în care el flutura în aer celebrul pistol din aur ce i-a aparţinut dictatorului. “A găsit pistolul asupra lui Gaddafi şi l-a luat. E cel mai important trofeu al lui”, a declarat unul dintre luptători.

A fost topit după Mariah Carey

Numeroase vedete de muzică şi de film au fost plătite regeşte ca să le cânte lui al-Gaddafi şi familiei sale sau doar ca să participe la diverse petreceri. Preferata colonelului era Mariah Carey, care a fost recompensată cu un milion de dolari pentru un miniconcert privat de patru melodii. Şi Beyoncé, şi Usher au primit aceeaşi sumă pentru a cânta la Revelionul de anul trecut. Pe listă se mai află Nelly Furtado şi actorul Charlie Sheen, plătiţi şi ei cu câte un milion de dolari. Toţi au anunţat anul acesta că au donat în scopuri caritabile banii luaţi de la dictator.

Condoleezza Rice, pasiunea vieţii lui

Nu numai amazoanele din garda sa de corp erau femeile care trebuiau să-i facă pe plac dictatorului al-Gaddafi. Conform presei arabe, când colonelului “i se punea pata” pe o femeie, aceasta devenea a lui în scurt timp. Aşa s-a întâmplat şi cu cea de-a doua soţie a lui al-Gaddafi, Safia Farkash, fostă asistentă medicală. A cunoscut- o într-un spital şi într-o săptămână a fost a lui. Conform presei arabe, dictatorul i-ar fi pus la picioare femeii sute de lingouri de aur şi saci cu bani şi bijuterii. Până anul trecut, Safia avea o avere de 30 de miliarde de dolari şi 300 de tone de aur. Împreună cei doi “valorau” 75 de miliarde de dolari. A existat însă o femeie care nu a putut fi cucerită de al-Gaddafi: Condoleezza Rice, fostul secretar de stat american. Deşi s-a chinuit ani la rând să o impresioneze, Rice l-a ignorat, iar el nu de puţine ori s-a declarat mâhnit şi cu inima frântă din această cauză. În ultima parte a vieţii, dictatorul a fost “îngrijit” de o ucraineancă, Galina Kolotnyska.

La fel a spus şi Elena Ceauşescu: «V-am crescut ca o mamă»


După pronunţarea sentinţei de condamnare la moarte, pe 25 decembrie 1989, soţii Ceauşescu au fost preluaţi de câţiva soldaţi care le-au legat mâinile la spate. Elena Ceauşescu a strigat atunci către tinerii militari să-i dea drumul, că i-a crescut ca o mamă: “Ce e asta? Ce vrei să faci cu asta? Nu admit, nu puneţi mâna pe noi, nu ne legaţi, nu ne jigniţi, nu ne legaţi, nu e voie să ne legaţi! Vă e frică de popor. Nu ne rupeţi mâinile, mă, copii. E ruşine! V-am crescut ca o mamă, daţi-mi drumul la mâini, îmi rupeţi mâna, daţi-mi drumul, aoleo, măi, băiatule, mă!”.

România are de recuperat 64 de milioane de dolari

Conform ultimelor date furnizate de Ministerul de Finanţe luna trecută şi publicate de gândul.info, Libia are de plătit României o datorie de aproximativ 64 de milioane de dolari. Creanţele statului african datează de dinainte de 1990 şi provin din exporturide arme, dar şi din lucrări de construcţii (şcoli, blocuri, spitale) realizate în Libia de firme din România. La rândul său, afaceristul Gigi Becali spune că mai multe din firmele pe care le deţine au derulat contracte cu Libia şi are de recuperat aproape 80 de milioane de dolari

Urmărește-ne pe Google News