Polistirenul, fie el expandat sau extrudat, este cel mai des întâlnit material termoizolator, acesta devenind de-a lungul timpului una dintre cele mai bune soluții in procesele de izolație termică.
Atât randamentul sau, cât si costul investiției, il transforma in cea mai eficientă soluție.
Beneficiile izolatiei termice sunt multiple si cunoscute de toată lumea, însă câți dintre noi știm care este momentul potrivit pentru efectuarea unei termoizolații?
Temperatura minima la care se pot aplica materialele unui termosistem este de 5 grade Celsius. De preferat ar fi ca termoizolarea sa se facă de primăvara pana toamna, evitându-se perioadele foarte reci. Dacă se ține cont de toate aceste indicații si dacă materialele folosite sunt corespunzătoare, caldura va fi acumulata in încăpere, temperatura va fi echilibrata, iar peretele exterior nu va îngheța. In plus, va puteti bucura de avantajele unei termoizolari a lociuntei pe tot parcursul anului, deoarece termosistemul ajuta la mentinerea climatizarii incaperilor si vara. Cu toate acestea, exista factori de mediu, care pot afecta durata de viața a termosistemului, indiferent de calitatea superioară a materialelor folosite sau de cea a modului de aplicare. Printre acestea amintim ciclurile agresive îngheț- dezgheț, solicitările mecanice externe si umiditatea.
Un studiu efectuat de specialiști in domeniu arată ca 35% din caldura unei camere se pierde prin pereții exteriori, pana la 25% prin acoperiș, doar 10% prin ferestre, iar restul de 30% prin pardoseala si uși. Tot specialiștii susțin faptul ca o termoizolare cu polistiren expandat, spre deosebire de alte materiale termoizolante, este o investitie foarte profitabila, ce poate aduce beneficii pentru un interval de minim 25 de ani, iar investiția poate fi amortizată între 3 si 5 ani.
Noi credem ca atât de multe beneficii merita susținute si ca posibilitatea de a termoizola locuința trebuie luată in considerare de fiecare dintre noi. Cu atât de multe beneficii și cu cel mai bun raport cost-calitate, polistirenul expandat este prima opțiune atunci când iei în considerare termoizolarea locuinței. Ușor de utilizat, acest material poate fi valorificat la maxim, la un cost competitiv si cu îndrumarea specialiștilor în domeniu.