Întrebarea care ne frământă pe toţi este cât de pregătită e România pentru o epidemie de infecţie cu CO-VID19? Există răspunsuri obiective la această întrebare, după ce, în urmă cu câteva luni, un panel de experţi crease şi publicase Global Health Security Index, o evaluare a capacităţii celor 195 de ţări să răspundă unei epidemii.

Indexul GHS este un proiect al Nuclear Threat Initiative şi al Centrului pentru siguranţa sănătăţii de la Johns Hopkins. Proiectul a fost dezvoltat cu The Economist Intelligence Unit.

Aici, ţările sunt evaluate după 6 parametri:

  • prevenţie: capacitatea de a preveni noi infecţii
  • detectare: capacitatea de a diagnostica şi raporta rapid cazurile de infecţie
  • răspuns: răspunsul rapid pentru limitarea unei potenţiale epidemii
  • sistemul de sănătate: sisteme de sănătate suficient de robuste pentru a trata bolnavii şi proteja pe medici şi asistente
  • complianţa faţă de normele internaţionale: angajamentul de a îmbunătăţi capacitatea naţională, finanţarea planurilor pentru a aborda sincopele
  • mediul de risc: vulnerabilitatea statului la riscurile biologice.

Nicio ţară nu a obţinut un scor perfect la toţi aceşti indicatori. 

  • Scorul GHS mediu este de 40,2, deci mai mic decât al României: 45,8 (din 100).
  • Dacă ţările cu venituri mari raportează un scor mediu de 51,9, rezultatele generale ale indexului arată că la nivel global există peste tot sincope în termeni de pregătire pentru eventuale epidemii sau pandemii.

Profilul României în termeni de siguranţă a sănătăţii

România a înregistrat un punctaj de 45,8 de puncte dintr-un posibil total de 100, după ce a fost evaluată potrivit acestor parametri.

AICI poţi vedea întregul profil de ţară al României.

Avem cel mai bun punctaj la evitarea riscurilor biologice: 65,7 faţă de 55, media celor 195 de state. La ceilalţi indicatori suntem puţin peste medie, cu excepţia capacităţii de răspuns rapid, unde avem un punctaj de 35,3, mai mic decât media 38,4.

Astfel, la capacitatea de detectare şi raportare rapidă în caz de epidemie avem un scor de 42,8, ceva mai mult decât media celor 195 de ţări: 41,9.

Punctajul obţinut la prevenţie a noilor îmbolnăviri este de 48,9, considerabil mai mare decât media celor 195 de state: 34,8. Iar, în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, evaluarea spune că bifăm cam 36,7% din maximul posibil, media ţărilor fiind de 26,4%.

La unele dintre subcategoriile indexului stăm extrem de prost. Ocupăm poziţia 144 din 195 de state la comunicarea de risc – neexistând planuri de comunicare de risc în cazul unei urgenţe de sănătate publică.

La imunizare (vaccinare) suntem pe locul 121 din 195 de ţări, iar la sistemele de laborator ocupăm locul 95 din 195 de ţări – având doar jumătate din capacitatea considerată necesară.

Cum stăm faţă de Italia

Italia este țara europeană cel mai sever afectată de epidemia de coronavirus, cu 41 de decese cauzate de CO-VID 19. 

Spre deosebire de noi, italienii aveau o capacitate mai bună de a face faţă unei epidemii, cu un indice GHS de 56,2, considerabil mai mare decât  45,8 – indicele GHS al României. Aveau o capacitate de prevenţie aproximativ la fel de mare: 47,5 faţă de 48,9 (România). Şi ne depăşeau cu mult la posibilităţile de răspuns rapid: 47,5 faţă de 35,3, şi capacităţile de diagnostic: 78,5 faţă de 42,5 (România). 

Cu alte cuvinte, la mai toate capitolele, sistemul italian era mult mai bine pregătit să facă faţă unei eventuale epidemii decât al României. Şi cu toate astea, numărul de infecţii în Italia a sărit de 1.700. 

Cum stăm faţă de China

Din perspectiva indicelui GHS, China are un scor total de 48,2 -un pic mai mare decât punctajul României: 45,8. 

Spital din Wuhan, provincia Hubei, China / EPA

Cu alte cuvinte, cele două sisteme medicale sunt comparabile în termeni de cât de bine pot să facă faţă unei epidemii.

“China a detectat şi a răspuns destul de bine acestei epidemii, deşi sistemul său de sănătate este acum împins dincolo de capacitate, dar China stă prost la prevenţie, mai ales când vine vorba de siguranţa alimentară”, spune expertul   Jonathan D Quick, de la Universitatea Duke, citat de The Guardian

La capacitatea de prevenţie, sistemul chinez avea un punctaj de 45 faţă de 48,9 (punctajul României), în vreme ce la capacitatea de diagnostic şi raportare rapidă, stăm mai prost decât chinezii: 42,8 faţă de 48,5.

Ce ţări stau cel mai bine după scorul GHS

În regiunea europeană, România este pe locul 29 din 43 de ţări, la capitolul pregătirii pentru o epidemie. 

Campioane în acest clasament care ierarhizează toate cele 195 de state după cât de bine ar răspunde unei epidemii sunt:

  • Statele Unite: cu un punctaj general de 83,5 din 100
  • Marea Britanie: 77,9
  • Olanda: 75,6
  • Australia: 75,5
  • Canada: 75,3

Urmărește-ne pe Google News