Când vine vorba despre odihnă, calitatea este mult mai importantă decât cantitatea. Nu contează că dormi 8 ore pe noapte atâta vreme cât nu ai parte de un somn sănătos și în care să îți încarci cu adevărat bateriile. Din păcate, oboseala acumulată poate adesea să treacă neobservată sau să te inducă în eroare și să te determine să cauți cauza stării tale în alte arii. Iată care sunt semnele că nu dormi bine și, desigur, cum poți să remediezi asta:
- Cum te simți când te trezești? Dacă resimți vreun disconfort e cazul să faci această schimbare esențială
Ti-ai obișnuit să te trezești greu și să ai nevoie de câteva zeci de minute pentru a-ți intra în ritm? Nu este nicidecum un comportament normal al organismului. Mai mult decât atât, dacă simți vreun disconfort fizic atunci când te trezești, este absolut evident că nu ai parte de un somn sănătos sau de o poziție corectă. Problema este că adesea nici nu realizăm că este ceva în neregulă și considerăm că așa trebuie să ne simțim dimineața.
Diferența se simte, însă, imediat ce te așezi pe o saltea ortopedică și cu adevărat confortabilă. După ce dormi pe ea, vei vedea că te trezești simțindu-te excelent și nu întâmpini dificultăți atunci când vrei să te ridici din pat. În plus, nu ai parte de niciun disconfort, de nicio durere de spate sau de gât. Somnul de calitate trebuie să fie cel care te vindecă după o zi încărcată, iar diferența nu se simte doar dimineața, ci pe tot parcursul zilei.
- Ai ronțăi mereu ceva? S-ar putea ca pofta ta de mâncare să fie influențată de lipsa somnului
Numeroase studii au relevat că există o legătură strânsă între calitatea somnului tău și numărul kilogramelor. Persoanele care nu au parte de somn de calitate simt mereu nevoia să ronțăie ceva, deoarece creierul nu își recapată energia în timpul somnului și încearcă să o recupereze din mâncare.
Soluția este încerci să te culci în fiecare seară la aceeași oră, să te ții departe de alimentele grele înainte de culcare și să nu consumi băuturi dulci seara, nici măcar sucuri de fructe. Dacă și după aceste schimbări tot simți nevoia mereu să ronțăi câte ceva, fă alegeri sănătoase – fructe proaspete sau oleaginoase crude. Un semn că ai nevoie de somn este și creșterea în greutate, urmare firească a unei pofte de mâncare crescute.
- Dificultățile de concentrare și problemele de memorie sunt o consecință a privării de somn
Simți că în ultima perioadă nu te mai poți concentra la fel de bine la serviciu sau uiți lucruri banale? Cel mai des explicația pentru ele rezidă în lipsa somnului. Pentru a funcționa la capacitate maximă, creierul are nevoie de un somn cu adevărat odihnitor. Doar cu ajutorul lui creierul poate să fie în formă pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Când ești obosit, nu-ți poți menține atenția asupra unui lucru sau subiect pentru timp îndelungat, așa că uiți adesea detalii sau pur și simplu nu le memorezi de la bun început.
Deși lipsa somnului ne afectează din mai multe puncte de vedere, așa cum se observă din aspectele enumerate mai sus, cert este că soluțiile sunt foarte simple. Pentru odihnă de calitate ai nevoie de un stil de viață sănătos – alimentație, sport, program clar de odihnă, o saltea de calitate și între 7 și 9 ore de somn. Tu ai observat vreunul dintre aceste semne la tine?
Sursa foto: Shutterstock