Principalele declarații făcute de Rodica Tănăsescu:
- De la început ne-am ocupat de ei, prin consultații telefonice și prin alte mijloace de informare.
- Eu am convenit cu pacienții mei să îmi trimită în fiecare zi pe WhatsApp poza cu pulsoximetrul și poza cu termometrul, să îmi scrie două cuvinte și să vorbim la telefon de câte ori este nevoie, dacă apar simptome suplimentare sau modificări în starea lor generală.
- Contacții sunt carantinați și acolo urmărim eventuala apariție a unor simptome.
- Noi nu putem să trimitem pe nimeni la testare, decât dacă unii pacienți doresc să își facă testul. Nu avem posibilitatea de a trimite la testare gratuită, acest lucru îl face DSP-ul, prin intermediul Salvării.
Dacă pacienții au simptome mai grave, mai ales în prezența unor comorbidități, atunci soluția legală și corectă este aceea de a chema Salvarea pentru a fi duși la o evaluare cu niște investigații necesare pentru a vedea dacă este vorba despre o pneumonie aferentă COVID-ului sau despre alte patologii.
Rodica Tănăsescu, vicepreședinte Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov:
- Eu recunosc că la nivelul DSP-urilor este o încărcătură pe care nu ar fi anticipat-o nimeni, vreodată. Sunt îngrozitor de aglomerați, dar informatizarea trebuia deja realizată până acum, la 8-9 luni după pandemie.
- Nu întotdeauna cei de la call-center sunt instruiți conform legii, dar nu este ușor, pentru că legea se schimbă din două în două zile.
- Pentru pacienții cu boli cronice, prima recomandare este să nu cumva să își întrerupă tratamentul pentru boala cronică, pentru că o decompensare a bolii cronice îi face mai fragili în fața infecției cu COVID.
Da, am citit și eu că anul acesta s-a comandat un număr dublu de doze (n.r. – de vaccin antigripal). Dar, în mod oficial, pot să vă spun că am primit 45 de doze în total, în două tranșe, care au fost destinate cu precădere copiilor mici, gravidelor și personalului medical.
Rodica Tănăsescu, vicepreședinte Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov:
- Oftez pentru că aș vrea să văd și eu cele trei milioane de doze, aștept să văd dozele de vaccin.
România avea marți 41.272 de persoane cu COVID-19 în izolare la domiciliu și alte 81.518 în carantină la domiciliu, în afara celor peste 13.000 internați, din are 1.093 în stare gravă, la Terapie Intensivă.
Recent, Guvernul a decis ca pacienții cu COVID asimptomatici şi cei simptomatici, dar fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro