În timp ce turiștilor le este prezentat un meniu multilingv, cu prețuri mari, portughezii primesc un meniu special, cu oferte semnificativ mai ieftine.

„O escrocherie”, au recunoscut chiar chelnerii citați de ziarul portughez sub protecția anonimatului.

„Meniuri speciale amplasate în zone discrete sau ascunse”

Prețurile mai mici sunt oferite dacă faci cu ochiul sau dai din cap și „sunt transmise verbal, în șoaptă sau indicate pe meniuri speciale amplasate în zone discrete sau ascunse”, susține Expresso.

La un restaurant din cartierul istoric Baixa, spre exemplu, un angajat a recunoscut că turiștii plătesc în jur de 14 euro pentru o gustare simplă, în timp ce localnicii sunt taxați cu doar 9 euro o masă completă, care include o băutură și un desert.

Diferențele sunt cu atât mai mari cu cât comenzile sunt mai mari.

Experții din industrie au spus că prețurile selective în funcție de naționalitatea clienților sunt „complet ilegale”, în timp ce organismul național de comerț al ospitalității din Portugalia (AHRESP) a transmis că nu are informații despre această practică, dar tarifele pentru preparate trebuie să fie egale pentru toți clienții și afișate „într-o manieră total transparentă”.

Diferențele de preț provoacă discuții la Lisabona. În timp ce turiștii se simt înșelați, nemulțumirea localnicilor este, de asemenea, în creștere. Pentru că sunt din ce în ce mai enervați de felul în care turismul afectează orașul.

Localnicii, supărați pe tuk-tuk-uri

Toate acestea vin într-un moment în care sunt tot mai multe proteste împotriva turismului de masă în țări precum Spania.

În Lisabona, localnicii sunt din ce în ce mai enervați de tuk-tuk-urile care transportă străini prin oraș și blochează traficul. Municipalitate a răspuns acceptând să reducă la jumătate numărul de tuk-tuk-uri și a promis să construiască mai multe locuri de parcare pentru „taxiurile supărătoare”.

Un tuk-tuk, pe străzile din Lisabona

Rezidenții critică și influența turismului pe piața imobiliară. Prin urmare, ei solicită un referendum privind utilizarea spațiului de locuit în scopuri turistice. Se estimează că în Lisabona funcționează aproximativ 20.000 de apartamente de vacanță scoase la închiriat pe platforma AirBnB, un număr mare într-un oraș de aproximativ 570.000 de locuitori.

Lisabona primește în jur de 6 milioane de vizitatori pe an.

Foto cu carcater ilustrativ: Hepta

Urmărește-ne pe Google News