Cei mai mulți fugari sunt prinși în primele 48 de ore de la dispariție, așa cum ne-au precizat un ofițer al Serviciului de Umăriri Persoane și un detectiv de la o firmă particulară. Când au nevoie de bani sau un loc de dormit, apelează la rude, prieteni sau alte categorii de cunoscuți și atunci sunt capturați, susține reprezentantul Poliției. Însă, sunt și fugari mai pricepuți. Numărul „dispăruților”, așa cum mai sunt numiți fugarii care nu au fost încă prinși de polițiști este de 658, după cum reiese din datele oferite de Poliția Română.
Cum este prins un urmărit
Pasul unul, binecunoscutul portret. Mereu prima mișcare când se pleacă în căutarea unui fugar este stabilirea unei poze cat mai clare sau a unui portret robot care să ajute la capturarea țintei. Dacă nu există așa ceva, scad șansele de reușită. Un exemplu oferit a fost cel al dispărutului Codruț Marta, căruia i s-a găsit doar o poză veche care nu corespundea cu fizionomia de la momentul dispariției. Acesta este dat dispărut din martie 2012.
Pasul doi, adresele. După ce s-a constatat oficial că o persoană, care a comis o faptă sau este condamnată pentu o infracțiune, este dispărită se stabilesc imediat toate adresele la care stau membri familiei sale. Apoi se trece la inventarierea listei adreselor prietenilor sau colegilor. Așa a fost prins Florin Pintea, interlopul care îl ucisese pe Cristian Brot, amândoi din Brăila. El se ascundea în localitatea Surdila Gregi, județul Brăila în casa unor rude.
“De obicei sunt alese două-trei imobile și sunt monitorizate. Cum majoritatea fugarilor sunt persoane fără prea mari venituri, urmăritul nu are mai mult de două alternative pentru a cere ajutorul”, ne spune administratorul unei firme de detective, fost ofițer în cadrul Poliței Române.
Pasul trei, sursele. Chiar prietenii sau rudele urmăritului devin surse pentru Poliție, Serviciul Persoane Urmărite, după ce li se atrage atenția că vor comite o faptă penală dacă adăpostesc un fugar. „De obicei anchetatorul de caz vorbește atât cu rudele, prieteni, cât și cu vecinii pentru a le atrage atenția că dacă ascund informații comit infracțiuni. Așa că de obicei, oameni sunt corecți și anunță dacă observă fugarul”, ne-a declarat ofițerul Poliției Române.
Pasul patru, urmăritorii. Pe lângă echipajele care stau la pândă, în cazul urmăriților importanți se creează și o echipă de teren. “Aceștia pornesc de la ultimul loc unde a fost văzut fugarul și îi caută urmele. Din păcate, serviciile de urmări persoane nu au personal așa numeros, încât pe urmele tuturor să fie câte un echipaj”, ne-a mai declarat specialistul Poliției Române.
De obicei, în peste 90% dintre cazuri, fugarii care au un echipaj pe urmele lor sunt prinși. Între 12 ore și maximum o săptămână acești fugari sunt prinși, dar timpul mediu de capturare a unui urmărit este de 48 de ore.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro