„Rusia a blocat site-ul Meduza”, titra publicația online pe 4 martie, la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina. Mai mulți cititori ruși anunțaseră redacția că nu mai pot accesa articolele uneia dintre cele mai urmărite publicații independente. Potrivit jurnaliștilor, autoritățile ruse i-au acuzat că au încălcat noua legislație.
De pildă, Meduza, site de știri și investigații, a numit invazia Ucrainei „război”, deși Kremlinul impunea denumirea de „operațiune militară specială”. Pentru siguranța lor, jurnaliștii Meduza aflați în Rusia au început să părăsească țara.
Publicația fusese etichetată de Kremlin drept „agent străin” încă din primăvara anului trecut, când guvernul a avertizat că redacția ar lucra împotriva intereselor Rusiei. În baza unei legi a „agenților străini”, Meduza a trebuit să pună o notificare pe site că a fost catalogată astfel. Atunci, jurnaliștii au pierdut finanțarea din publicitate, întrucât companiile n-au vrut să fie asociate cu o instituție de presă trecută pe „o listă neagră”.
În acele condiții, redacția cu 20 de jurnaliști a găsit totuși o cale de supraviețuire: a început o campanie de strângere de fonduri și a atras peste 30.000 de cititori, cei mai mulți din Rusia. Anul acesta, în contextul sancțiunilor asupra țării conduse de Putin spre război, Meduza și-a pierdut donatorii, pentru că Mastercard și Visa nu mai operează în Rusia și cei de acolo nu mai pot face plăți online.
Și ucrainenii le citesc articolele
„Ne pregăteam să fim interziși de când ne-am început munca în 2014, în Riga. Totuși, a trecut o perioadă destul de lungă până s-a întâmplat”, spune, pentru Libertatea, Katerina Abramova, directoare de comunicare la Meduza.
Când Rusia a atacat Ucraina, mulți ruși s-au îndreptat, pentru informații, spre media independente. Peste 2 milioane de vizitatori unici pe zi a avut Meduza în prima săptămână a războiului, precizează Katerina. Apoi, a mai scăzut numărul lor, pentru că doar cei care foloseau VPN sau alte căi mai ajungeau la articolele lor. Nu doar cititorii din Rusia caută informații pe site-ul lor, ci și din Ucraina, a doua țară din care provine traficul de pe site-ul lor. „E important pentru noi că ne citesc și ei. Asta ne dă curaj”, mai spune Katerina.
În privința cititorilor ruși, crede că e necesar ca ei să afle despre război, dar și despre protestele din Rusia și economia țării lor.
Deși site-ul Meduza e interzis, pe Telegram rușii încă au acces la textele lor; peste 1 milion de oameni îi urmăresc. În plus, primesc și newslettere, iar aplicația Meduza pentru mobil a rămas disponibilă.
„Nu ne concentrăm doar să producem conținut de calitate – care e misiunea noastră principală –, dar ne gândim mult și cum să ajungă conținutul la cititori”, adaugă ea. Alte probleme urgente sunt cele financiare și cele legate de relocarea colegilor de redacție care au plecat din țara natală.
„Din motive de siguranță, nu putem să spunem câți și unde”.
„I-am rugat să ne sprijine în numele celor care au făcut-o până acum”
„Cititorii ne-au salvat prin donații lunare recurente”, explică Katerina despre impasul de anul trecut, când autoritățile ruse au etichetat Meduza ca „agent străin” și n-au mai avut venituri din publicitate. În urma unei campanii de strângere de fonduri, au câștigat, în 2021, 30.000 de donatori din Rusia. „Asta ne-a ajutat să ne planificăm bugetul și să lucrăm ca și înainte”, subliniază ea.
Anul acesta, când Visa și Mastercard și-au sistat operațiunile pe teritoriul Rusiei, donatorii n-au mai avut cum să susțină publicația. „De obicei, nu pierzi sprijinul financiar din asemenea motive tehnice”, amintește Katerina.
De curând, au lansat o nouă campanie de strângere de fonduri, de data asta adresată publicului din Europa și Statele Unite. Pe site, au o secțiune cu materiale în engleză și trimit și un newsletter special.
„E firesc să nu aibă un interes mare pentru media rusească, dar i-am rugat să ne sprijine în numele celor care au făcut-o până acum și nu o mai pot face”, încheie Katerina.
Dată afară de la conducerea unui ziar de un oligarh al lui Putin
Jurnalista Galina Timchenko a pus pe picioare Meduza în 2014, după ce patronul ziarului Lenta.ru – un oligarh din cercurile lui Putin –, unde ea era redactor-șef, a înlocuit-o de la conducere. Motivul ar fi fost modul în care aceasta a prezentat pe site-ul publicației, printre cele mai citite, agresiunile militare ale Rusiei în estul Ucrainei din 2014.
O parte dintre colegi au urmat-o în capitala Letoniei, țară vorbitoare de rusă, și au deschis împreună noua redacție, la 900 de kilometri de Moscova.
Recent, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a acordat un interviu pentru câteva instituții media independente ruse, între ele și Meduza, care a publicat textul și în engleză. „Nu e doar un război, e mult mai rău”, a declarat liderul ucrainenilor.
Autoritatea din Rusia care reglementează mass-media, Roskomnadzor, a avertizat imediat presa din țară să nu publice acel interviu.