Consilierul prezidențial Amos Hochstein și Brett McGurk, coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, le-au declarat oficialilor israelieni de vârf în ultimele săptămâni că SUA au fost de acord cu strategia largă a premierului israelian Benjamin Netanyahu de a muta concentrarea militară a Israelului spre nord, împotriva Hezbollah.

Numai că această decizie nu este pe placul tuturor în SUA și aduce temeri că Israelul, prin aceste acțiuni, va atrage SUA într-un nou conflict de amploare în Orientul Mijlociu.

Politico susține că a vorbit cu doi oficiali israelieni și cu patru oficiali americani despre discuțiile care au loc pe axa SUA – Israel.

Oficial, Danny Danon, ambasadorul Israelului la ONU, a refuzat luni să comenteze negocierile și înțelegerile private dintre liderii israelieni și oficialii americani.

„Nu cerem întotdeauna permisiunea pentru tot ceea ce facem”, a spus el despre cele două țări, adăugând: „Cred că ceea ce spun ei (n.red. – Amos Hochstein și Brett McGurk) reflectă public obiectivul că ar dori să vadă o soluție diplomatică, căreia nu suntem împotrivă”.

SUA știau din septembrie planurile Israelului, în linii mari

La apelurile și întâlnirile de la mijlocul lunii septembrie, oficialii israelieni au subliniat în linii mari că armata lor se pregătește să facă o schimbare de tactică. Fără a oferi însă detalii. Hochstein și McGurk le-au transmis omologilor lor israelieni că – deși au îndemnat încă la o abordare prudentă – momentul a fost probabil oportun pentru o astfel de mișcare.

Singurul avertisment transmis de SUA e legat de modul în care Israel trebuie să gestioneze situația. Administrația de la Casa Albă a cerut prudență. În caz contrar, dacă Israelul merge prea departe, ar putea risca să escaladeze situația într-un război regional total – ceva ce Casa Albă încearcă să evite de aproape un an. Totuși, americanii susțin că singura modalitate de a pune capăt conflictului este printr-un acord diplomatic.

Serviciile de informații americane sunt îngrijorate însă de un conflict la sol între Israel și Hezbollah. Oficialii erau îngrijorați de numărul tot mai mare de morți civili în Liban.

„Ambele lucruri pot fi adevărate – SUA pot să dorească diplomație și să susțină obiectivele mai mari ale Israelului împotriva Hezbollah”, a spus un înalt oficial american pentru Politico.

SUA sunt convinse că războiul din Liban va schimba viitorul Orientului Mijlociu

În culise, Hochstein, McGurk și alți oficiali de top din securitatea națională a SUA descriu operațiunile Israelului în Liban ca fiind un moment care definește istoria – unul care va remodela Orientul Mijlociu în bine pentru anii următori.

Administrația Biden vrea să sprijine acțiunile Israelului împotriva unui grup terorist desemnat de SUA care a ucis americani și amenință regiunea. Dar nu este o decizie potrivită să susțină campania Israelului în totalitate – sau în mod public -, pentru că este îngrijorat că se va strecura prea departe pe teritoriul libanez, instigând un război total.

Secretarul de stat Antony Blinken a îndemnat Israelului și Hezbollah să accepte o încetare a focului, chiar dacă el – la fel ca Biden și alți oameni de rang înalt din SUA – este bucuros să vadă că Nasrallah nu mai reprezintă un pericol.

„În ceea ce privește Libanul, care este cea mai bună modalitate de a atinge obiectivul declarat de a crea un mediu în nordul Israelului care să ofere oamenilor încredere să se întoarcă la casele lor? După cum am spus, credem că cursul diplomatic este cel mai bun”, a spus el vineri, pe fondul unor rapoarte conform cărora Nasrallah a fost ucis.

Când Biden a fost întrebat într-o conferință de presă dacă se simte confortabil cu raidurile la sol țintite ale Israelului în Liban, președintele SUA a spus: „Sunt confortabil să se oprească. Ar trebui să avem o încetare a focului acum”.

Urmărește-ne pe Google News