Un spectacol de teatru este un eveniment care trebuie respectat, pornind de la ora de începere a spectacolului și terminând cu comportamentul adecvat acestui spațiu. Dar, să le luăm pe rând.

Respectarea orei de începere a spectacolului

Este indicat să ajungi cu cel puțin 15 minute înainte pentru a avea timp să lași haina, să cumperi program și să-ți ocupi locul. Dacă ai ajuns după începerea spectacolului e politicos să aștepți până la pauză pentru a-ți ocupa locul. Atât în sala de spectacol cât şi pe rândul de scaune, bărbatul trece în faţă. Se intră cu faţa către faţa spectatorii care s-au ridicat, cerându-ne scuze pentru deranj.

Atitudinea față de ceilalți spectatori

Trebuie să fie una cuvincioasă.  Odată ce te-ai așezat e preferabil să nu mai ieși până la pauză, decât în cazuri extreme. Spre sfârșitul spectacolului nu este civilizat să ieși mai devreme, ca să prinzi liber la garderobă. Nu e civilizat să împrumuți programul de la vecini sau să îl citești peste umărul lor. Dacă observi oameni pe care îi cunoști, salută-i discret prin înclinarea capului. Dacă  aceștia sunt la un rând sau două depărtare de tine, nu striga și nu începe conversații care sunt deranjante pentru ceilalți spectatori. Nu te așeza decât pe locurile rezervate, chiar dacă altele rămân goale. Nu întinde picioarele și nu le sprijini pe scaunul din fața ta.

Ținuta vestimentară

Chiar dacă nu ne îmbrăcăm foarte elegant, cum se întâmpla pe vremuri, la teatru trebuie să te îmbraci decent. În nici un caz sport. Dacă este vorba de un spectacol de gală și dacă ai și invitații în lojă sau în primele rânduri, atunci e nevoie de o ținută mai elegantă. Seara sunt preferabile culorile mai închise, pantofii clasici cu toc, o geantă mai mică pentru femei. Ar trebui evitați blugii și pantofii sport tip adidas. Bărbații ar trebui să poarte sacou asortat la pantaloni sau costum. Actorii de pe scenă ne vor fi recunoscători dacă ne îmbrăcăm elegant. Este un semn de respect și apreciere. Cine cunoaşte lumea lor ştie că atmosfera de sărbătoare îi inspiră şi îi stimulează să joace mai bine.
Când e vremea rece hainele se lasă obligatoriu la garderobă. Într-un cuplu, bărbatul va ajuta mai întâi femeia să-și dea jos haina și ulterior se va dezbrăca și el. Marca de la garderobă o păstrează bărbatul. În situația în care ai locuri la lojă poți să păstrezi haina fiindcă acolo sunt cuiere. Femeile pot să-şi păstreze pălăria pe cap. Dacă însă au locuri la stal sau la balcon este un gest de impoliteţe faţă de ceilalţi spectatori care nu pot vedea bine din cauza pălăriei.

Reguli generale

Comportamentul adecvat la teatru

  • Nu uita să închizi telefonul mobil.
  • Nu vorbi în timpul spectacolului, nu comenta, nu fluiera și nu mânca.
  • Nu râde zgomotos, chiar dacă ești la o comedie.
  • Se aplaudă numai la sfârșitul fiecărui act și e bine să eviți să fi singurul care aplaudă.
  • Florile se oferă la sfârșitul spectacolului doar marilor artiști. Dacă vrei să oferi unui debutant ar trebui să faci același gest și față de un maestru. Se pot dărui flori actrițelor la început de drum atunci când debutează într-un rol important. În nici un caz nu oferi flori unui actor care face figurație sau are un rol secundar.
  • Dacă sunt trepte de urcat în sală, regula spune că bărbatul precedă femeia cu o treaptă la urcare şi o urmează cu o treaptă la coborâre. În sălile de teatru unde sunt scări pe ambele părți, se ține cont de regula care spune că se urcă pe stânga și se coboară pe dreapta.

Urmărește-ne pe Google News